”Ville härska i sitt eget rike”

avRobert Triches

Expert: Josef Fritzl är ingen sjuk människa – ”Han är inte bara ond”

Josef Fritzl, 73, höll sin dotter Elisabeth fången i 24 år och fick sju barn med henne.

Men enligt Österrikes ledande rättspsykiater är han ingen sjuk människa.

– Om han hade varit psykiskt handikappad hade han inte kunna planera och genomföra sitt brott felfritt under så lång tid, säger professor Reinhard Haller.

Foto: VG/Hans Christian Hansson
Professor Reinhard Haller säger i en intervju med VG att Josef Fritzl inte är någon sjuk människa. ”Han hade inte kunnat genomföra sitt brott om han var psykiskt handikappad”.

Rättspsykiatern och professorn Reinhard Haller är författare till boken ”Förbrytarens själ” och räknas som en av Österrikes ledande inom sitt område. Han har bland annat tagit fram gärningsmannaprofiler på runt 200 mördare och våldtäktsmän och anlitas ofta som sakkunnig i kriminalfall.

”En iskall person”

I en intervju med den norska tidningen VG ger han sin syn på vem en av världens värst sedda förbrytare – Josef Fritzl – egentligen är.

– När jag hörde om saken första gången trodde jag inte att det var sant. Jag var övertygad om att någon psykiskt sjuk person hallicunerade eller inbillade sig något alldeles absurt. Men när sanningen kom fram efter hand, har jag tvingats inse att detta är ett brott som det inte finns någon motsvarighet till i kriminalhistorien.

Det har varit svårt inte bara för allmänheten också utan för expertisen att ta in och analysera alla fryktansvärda detaljer i kidnappnings- och incestfallet.

Professor Haller beskriver Josef Fritzl som en iskall person.

– Gärningsmannen måste vara en intelligent, beräknande människa som har stora tekniska och praktiska kunskaper. Han var ju tvungen att göra allt själv.

Maktbegär

Fritzl har en ”abnorm” personlighet, fortsätter professorn:

– Han vill bestämma över vad som skedde. ”Jag och bara jag har nyckeln till fängelset”. De som satt där inne var fullständigt beroende av honom. Han måste vara en person med ett mycket starkt maktbegär. Han vill härska inte bara över en person utan flera.

– Han ville skapa sig ett eget rike där han var envåldshärskare, ett rike som han bara själv visste om. Och han lyckade etablera ett stängt, tyranniskt system mitt i en stad. Hans dotter var hans sexslav och alltid tillgänglig. Hon var hans egendom.

Utåt sett levde Josef Fritzl ett alldeles vanligt liv. Barnen som han hämtat upp från källaren såg honom som sin kära farfar. I dag har de tvingats att omvärdera sin syn och måste plötsligt förhålla sig till att den person som de alltid litat på – är ett monster.

Professor Haller tror att Fritzl har ställts inför många och stora problem i livet. Den stränga uppväxten skapade en personlighet som ville utöva makt på sin omgivning.

– Han utövade sin makt inte bara mot sin fru, utan sannolikt också i yrkeslivet. Det har också avslöjats att han begått sexualbrott tidigare, säger Haller till VG.

Kunde inte vända

Fritzl kunde ändå lägga band på sitt eget kontrollbehov länge. När han tog tag i Elisabeth och spärrade in henne hade han knappast tänkt att hålla henne inlåst så länge, tror professorn.

– Efter allt att döma kom han till en punkt där han inte kunde vända. Fängslandet av dottern tog en egen utveckling och allt tvingades vidare av sig självt. När han satte barn till världe i källaren blev han sannolikt mer självsäker och allsmäktig. Han kände sig oangriplig och såg sig själv som ofelbar.

Frågan är varför han till sist valde att ändå släppa ut dottern och barnen. Professor Haller säger att det inte är otänkbart att Fritzls ålder hade med saken att göra.

– Dessutom är han inte en person med enbart onda sidor. Han såg förmodligen Elisabeths förtvivlan över sin sjuka dotter.

ARTIKELN HANDLAR OM