Läsarna: Fem plus till Obama

Men retorikexperten mindre imponerad: "Det var mer nedtonat än väntat"

Väldigt lite prat om Gud och mer nedtonat än väntat.

Så beskriver retorikexperten Göran Hägg Obamas första tal som president.

– Fyra plus av fem, säger han men får inte medhåll av aftonbladets läsare som ger rungande fem plus.

Göran Hägg.
Göran Hägg.

Litteraturdocenten, författaren och retorikexperten Göran Hägg lyssnade på Barack Obamas tal från Capitol Hill med anteckningsblocket i högsta hugg.

Efteråt var han imponerad – men inte hänförd.

– Det var lite mindre dramatiskt och passionerat än väntat. Jag letar efter de där bevingade orden, den där frasen som alla kommer att minnas, men jag hittar den inte riktigt. Kanske hittar man den senare, säger Göran Hägg.

Aftonbladets läsare var desto mer imponerade. Hela 58,2 procent gav Barack Obama fem plus för sitt tal och 22,7 procent gav det fyra plus.

– Det var ett riktigt bra tal, all cred till Obama!, skriver Lina Van Der Putten, i en artikelkommentar.

– Ett bra tal och många löften men i övrigt ungefär som vanligt. Stora ord från en stor man som leder ett stort land. Men hur man ska knäcka de ekonomiska problemen blir spännande att följa, skriver Jan H.

Göran Hägg forsätter sin analys av talet. Han kallar Barack Obama för en begåvad talare. Att tala inför en miljon anhängare live, och till en hel värld över tv-apparaterna, är inte ett lätt uppdrag.

– Han gjorde det bra. Till en början, innan han svor eden, såg han väldigt nervös ut. Men han blev lugnare och lugnare och hade en ödmjuk framtoning.

Vad var det viktigaste budskapet?

– Det som han sa mycket försiktigt mellan raderna var att staten kommer att ingripa i ekonomin på något sätt. Man kommer att göra impopulära ingripanden.

– Han meddelade ju även att USA kommer att dra sig ur Irak men fortsätta att slåss i Afghanistan. Han sträckte även ut en tydlig hand till alla muslimer.

Vad minns du bäst?

– Det han fick mest applåder för, det som kommer att citeras mest och det som var mest personligt var när han berättade om sin far, som för 60 år sedan inte blev serverad på restauranger, men att hans son, Barack, nu är vald till president.

Vad är Baracks tre starkaste ess i rockärmen som talare?
– Han låter väldigt uppriktig och trovärdig. Han har en väldigt bra publikkontakt. Och han är enormt bra på att ladda ganska vardagliga fraser med mycket betydelse.

Göran Hägg säger att Barack Obamas tal innehöll ovanligt lite anropanden av högre makter.

– Han avslutade med Gud välsigne er. Men han nämnde Gud mycket mindre än till exempel George Bush. Och han var mycket mindre högtravande än många presidenter före honom.

– Han använder sig även mycket av ordet VI. VI ska. VI kan. Och det är smart. Han såg även tillbaka mycket på historien, och använde sig av många, historiska referenser.

Publisert: