Mejla

Wolfgang Hansson

Tiden rinner ut för Israel

Publicerad:
Uppdaterad:

Bomberna mot FN och sjukhuset är en pr-katastrof

När tar vansinnet i Gaza slut?

Rätt snart tror jag.

Tiden är på väg att rinna ut för Israel.

Sjukhuset bombadES Palestiner bär masker för att skydda sig själva från rök och damm efter att al-Quds sjukhus träffats av israeliska granater.
Foto: Foto: AP
Sjukhuset bombadES Palestiner bär masker för att skydda sig själva från rök och damm efter att al-Quds sjukhus träffats av israeliska granater.

De hjälper själva till. Inom loppet av några timmar lyckades Israel i går bomba ett sjukhus, FN:s högkvarter för humanitär hjälp och flera mediakontor.

Kan så många ”misstag” på en och samma gång med pricksäkra, supermoderna vapen vara en slump?

Israel kan Gaza som sin egen bakficka. Man vet precis var alla viktiga byggnader ligger. Man har de exakta koordinaterna på varje sjukhus, FN-byggnad, skola. Ner till decimetern.

Att de ”av misstag” skulle träffa ett sjukhus och FN:s högkvarter är obegripligt. Israels försäkringar om att de gör allt för att undvika civila dödsoffer klingar alltmer ihåliga.

Över tusen döda palestinier hittills, varav hälften civila och en tredjedel barn. Ställ det mot 13 döda israeler, varav tre civila och fyra dödade av sina egna.

Var går gränsen för Israels rätt till självförsvar?

För den som ändå vill tro på Israels ord har militärstrategen Stefan Ring på Försvarshögskolan en tänkbar förklaring:

– Israels strategi går ut på att hålla de egna förlusterna på ett absolut minimum. Därför har de lokala befälhavarna stor frihet att ge eld när de ser något som de uppfattar som ett hot mot sina män. Koordinaterna finns hos ledningen men inte nödvändigtvis hos varenda operativ officer.

En annan för Israel mer besvärande förklaring är att man träffade med flit.

Israel vet att tiden är på väg att rinna ut. Före vapenvilan vill man skrämma upp Gazaborna maximalt så att de pressar Hamas att i framtiden stoppa raketregnet.

Avskräckning är en grundbult i Israels filosofi. Ger man sig på Israel ska det göra ont. Hamas ska tillfogas så mycket smärta att de ska inse att de själva förlorar på att inte lämna Israel i fred.

– Man kan diskutera hur bra den taktiken fungerat, säger Stefan Ring. Men det är så Israel resonerar.

Bomberna mot FN och sjukhuset är inte bara en pr-katastrof för Israel. De ökar kraftigt det internationella trycket att gå med en vapenvila. Men i ett läge när kriget redan går mot sitt slut.

Omvärlden rasar. FN-chefen Ban Ki-Moon är ”ursinnig”. Trycket ökar också på USA och ny presidenten Barack Obama att agera kraftfullt så fort han tillträder.

Att Hamas begått krigsförbrytelser är glasklart. Men även

Israel kan få betala dyrt för kriget i efterhand. När sansade veteraner som FN:s förre rättschef Hans Corell vill se en krigsförbrytartribunal har det gått långt.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: