Israel har inlett eldupphör

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Men Hamas fortsätter raketskjutningarna

1 av 3 | Foto: ap
Israeliska soldater på väg tillbaka från Gaza.

Israel inledde en ensidig vapenvila klockan ett natten till söndag.

– Hamas har besegrats stort, deras ledare gömmer sig och de flesta av deras folk är döda, sa Israels premiärminister Ehud Olmert på lördagskvällen.

Hamas svarade att Israels villkor inte uppfyller deras krav för vapenvila.

Under en presskonferens meddelade premiärminister Ehud Olmert att Israel går med på Egyptens krav om eldupphör.

USA:s utrikesminister Condolezza Rice välkomnade Israels beslut och uppmanade båda parter att omedelbart avsluta attackerna.

"Målet är uppfyllt"

De tolv medlemmarna i Israels säkerhetskabinett röstade därmed ja till att avbryta den så kallade "Operation gjutet bly".

– Vårt mål som vi satte i början har till fullo uppfyllts och mer än så, sa Olmert i sitt tal.

På söndag kommer Tysklands, Englands, Frankrikes och Italiens ledare till Egypten för att ställa sig bakom överenskommelsen.

Trupperna kvar i Gaza

Ehud Olmert betonade att Israel förbehåller sig rätten att svara på eldgivning från Hamas. Trupperna kommer också på obestämd tid att stanna i regionen.

– Om Hamas har eldupphör kommer militären att överväga att dra sig tillbaka från Gaza en tid som passar oss. Om inte kommer Israel att fortsätta att agera för att försvara våra boende, sa Olmert.

Beklagade lidandet för de civila

Israel lovade även att se till att alla sårade palestinier får vård och beklagade lidandet för den civila befolkningen.

– I regeringen Israels namn vill jag uttrycka min sorg över den skada som åsamkats oskyldiga civila, för smärtan vi orsakat dem, för det lidande som de och deras familjer känt på grund av den oacceptabla situation som orsakats av Hamas, sa Ehud Olmert.

Som väntat accepterar inte Hamas Israels krav. En talesman säger i ett uttalande att rörelsen inte kommer att gå med på eldupphör så länge Israel är kvar i Gaza.

Under de tre veckor som striderna har pågått har mer än 1100 palestinier dödats enligt FN. Tretton israeler har också mist livet.

Publicerad: