Tutu lämnar Oxfam efter sexskandalen

Foto: Torstein Bøe / TT
Desmond Tutu har valt att hoppa av Oxfam efter uppgifter om att hjälporganisationens medarbetare bland annat ska ha köpt sex av unga prostituerade efter jordskalvet 2010. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Den sydafrikanske nobelpristagaren ärkebiskop emeritus Desmond Tutu har valt att hoppa av sin roll som ambassadör för hjälporganisationen Oxfam, rapporterar Reuters. 86-årige Tutu har företrätt organisationen i många år.

Avhoppet kommer i samband med avslöjanden från The Times om att medarbetare på Oxfam ska ha köpt sex av unga prostituerade i Haiti efter jordskalvet 2010, där 300 000 människor miste livet.

"Ärkebiskopen är djupt besviken över de anklagelser gällande ett omoraliskt och eventuellt kriminellt beteende hos de biståndsarbetare som kopplas till organisationen", står det i ett uttalande från Tutus kansli.

Sedan de misstänkta sexköpen i Haiti blev kända i början av veckan har det kommit ytterligare uppgifter om både övergrepp och köp av sexuella tjänster begångna av medarbetare till Oxfam på flera olika platser i världen, däribland Tchad.