Därför massflyr vi från a-kassan

NYHETER

Chockhöjd avgift – en av tio har hoppat av

1 av 3 | Foto: ”för dyrt” ”Det blev alldeles för dyrt”, säger Reidar Rudenstén, 55. Han jobbar som kanslist på Gånghesters sportklubb i Borås. I augusti gick han ur a-kassan för att han inte hade råd. ”Hade jag varit 10–15 år yngre hade jag funderat en extra gång. Men om jag blir arbetslös nu är ersättningen ändå för låg för att jag ska klara mig”, säger han.

Massflykten är ett faktum.

På ett år har 400 000 svenskar gått ur a-kassan.

– Det här är den verkliga Reinfeldt-effekten, säger Mona Sahlin (s).

”jag är ung” |När byggjobbaren Resul Tosun, 25, tittade på sin a-kasseräkning och såg att den hade tredubblats gick han ur. ”Jag är inte förvånad att så många gått ur. Pengarna räcker inte till”, säger han. ”Jag vet att jag lätt kan få ett arbete, jag är ung. Men jag tycker synd om barnfamiljerna.”

Vid årsskiftet chockhöjdes avgifterna till a-kassan. Var tionde medlem har lämnat och står nu utan försäkring.

”Tar från de fattiga”

Bland de hårdast drabbade är Kommunals a-kassa. Från 598 000 till 535 000 medlemmar på ett år.

– Vi har ju många lågavlönade medlemmar som fått kraftigt höjd avgift. Regeringens politik att ta från de fattiga och ge till de rika slår hårdast mot dem, säger ordförande Anders Bergström.

Tidigare har avgiften till a-kassan i snitt legat strax under hundralappen. Den 1 januari tillkom en ”förhöjd finansieringsavgift” på cirka 250 kronor per månad.

Sahlin: Största sveket

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tror att socialbidragen kommer att explodera när konjunkturen viker neråt.

– Det här är det största sveket i regeringens politik, den riktiga Reinfeldt-effekten, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) vill inte kommentera medlemsraset, hälsar hans pressekreterare Fredrik Östbom.

”för dyrt” |”Det blev alldeles för dyrt”, säger Reidar Rudenstén, 55. Han jobbar som kanslist på Gånghesters sportklubb i Borås. I augusti gick han ur a-kassan för att han inte hade råd. ”Hade jag varit 10–15 år yngre hade jag funderat en extra gång. Men om jag blir arbetslös nu är ersättningen ändå för låg för att jag ska klara mig”, säger han.## Foto: ANDERS WEJROT

”300 kr är mycket” |Lena Örnblom, 27, gick med i a-kassan när hon började plugga – för att vara säker på att kunna klara sig efter examen. Nu känner hon sig snuvad. Till sommaren blir hon färdig gymnasielärare i engelska och samhällsvetenskap. Sedan reglerna ändrades för ett år sedan får hon inte någon ersättning från a-kassan när hon går ut. ”När jag fick reda på det gick jag ur a-kassan. Över 300 kronor i månaden är mycket om man är student”, säger hon.