"Vi är garanten för att FRA-lagen rivs upp"

MARIA WETTERSTRAND chattade från Almedalen

Maria Wetterstrand chattar.
Maria Wetterstrand chattar.

Josefine säger: Hej Maria! Jag är en ung tjej på 16 år som älskar politik och har engagerat mig i allt från demonstrationer till samhällsprojekt. Det är nu dags för mig att gå med i ett ungdomsparti och mina ögon har länge vilat på just Miljöpartiet. Ge mig lite bra anledningar till varför jag ska gå med!
Maria Wetterstrand säger: Miljöpartiet är det parti som tar miljöfrågorna på allvar - även när de inte är på förstasidorna i tidningarna. Vi jobbar dessutom för mångfald och för en mer rättvis värld.
Ole säger: Miljöpartiet vill skrota kärnkraften. Socialdemokraterna vill bygga ut den. Er allians är ju samma gamla laxrosa röra som förr. Hur ska ni bli trovärdiga?
Maria Wetterstrand säger: Min avsikt är att vi ska komma överens med sossarna före valet och kunna ge besked om energipolitiken. Jag har massor av bra argument för att övertyga s om att kärnkraften kan fortsätta avvecklas.
klimatorolig säger: Hej Maria! Kan vi ha kvar privatbilism i samma utsträckning som nu? Om inte – hur vill du minska den?
Maria Wetterstrand säger: Nej, vi kan inte ha samma mängd privatbilism som idag ifall vi vill rädda klimatet. En massiv utbyggnad av järnvägsnätet och satsningar på kollektivtrafik behövs. Även cykelbanor är viktigt. Många resor som idag görs med bil är kortare än 3 kilometer.
StoppaFRA säger: Kommer (mp) stå upp för demokratin, eller kommer Ni gå med på någon sorts "FRA Light" p g a (s)?
Maria Wetterstrand säger: Ingen FRA light. Vi kan aldrig acceptera att det skapas möjligheter för massavlyssning av medborgares e-post och telefonsamtal. Inga s k samverkansnoder som ger staten möjlighet att scanna av all e-post och telefontrafik. Vi är garanten för att FRA-lagen rivs upp och inte görs om av exempelvis sossarna och övervakningshögern.
Rädd pojke säger: Hej Maria. Vad har miljöpartiet för program om hedersvåld? då jag sälvj håller mig gömd för min familj hotat mig till livet p.g av min läggning.
Maria Wetterstrand säger: Det ska finnas platser dit kvinnor kan vända sig för att få hjälp i din situation. Det är enormt viktigt att sådan verksamhet ger möjlighet att vara anonym och staten ska erbjuda hjälp med ändrade identitetshandlingar så att eftersökningar från förföljare försvåras. Kunskapen om hedersrelaterat våld behöver också öka inom rättsväsendet.
Maria Wetterstrand säger: Nu ser jag att du som skrev om hedersvåld är pojke, jag ber om ursäkt. Självklart måste även pojkar kunna få hjälp av samhället i sådana situationer.
säger: Vad vill MP göra för de som är sjukskrivna eller arbetslösa? Mvh Lisa
Maria Wetterstrand säger: Miljöpartiet vill ändra trygghetssystemen så att alla omfattas av både sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. Idag är det många som inte är med i a-kassan och därför inte får ersättning vid arbetslöshet. En del hamnar mellan stolarna mellan a-kassa och försäkringskassan. Vi vill slå ihop dessa för att garantera att alla får den hjälp de behöver. Vi vill också att fler ska omfattas av försäkringarna och att nivåerna höjs.
Ole säger: Ni snoppade - i mina ögon - av vänsterpartiet redan på er kongress i våras. Visst är det så att ni INTE kommer att bilda ett regeringsalternativ tillsammans med dem? Svara ärligt!
Maria Wetterstrand säger: Det är inte klart ännu vilka som kommer att gå till val som ett rödgrönt regeringsalternativ.
Nina säger: Vad vill ni göra för att ekologisk mat inte ska vara så dyr?
Maria Wetterstrand säger: Vi vill ta bort momsen på ekomat för att få upp efterfrågan. Men just nu är faktiskt det största problemet inte priset utan att efterfrågan är så stor att bönderna inte hinner ställa om. Förra året ökade arealen av kravodlat med 45 procent. Ändå räcker det inte på långa vägar för att täcka behovet. Med större volymer minskar priset. Vi är på rätt väg.
Mathias säger: Hur tänker Ni egentligen, gällande de människor, som måste köra bil till jobbet som bor på glesbygden?
Maria Wetterstrand säger: Att vi som bor i och kring de stora städerna ska sluta köra bil i onödan. Och att det ska löna sig för den som behöver bil att välja en bränslesnål bil som går på biodrivmedel.
Lisa säger: I Nya Zeeland är det gratis att åka kollektivt för att motverka att massa bilar trafikerar vägarna, är detta ett bra alternativ att ha i Sverige också?
Maria Wetterstrand säger: Vi driver detta i vissa kommuner. Vanligast är dock att vi vill sänka kostnaden, utan att göra det gratis. Det är för övrigt redan idag mycket billigare att välja kollektivtrafik framför egen bil. Och allt fler väljer också kollektivt resande.
Hevve säger: Hej! Kommer ni att sätta stopp för marknadshyror om rödgröna vinner valet 2010?
Maria Wetterstrand säger: Ja.
Tim säger: Vad tycker du att man ska göra för att stoppa missbruk av alkohol och tobak bland unga?
Maria Wetterstrand säger: Se till att ungdomar har något vettigare att göra. Och det är inte jag som ska bestämma vad det vettigare är, det måste utgå ifrån vad ungdomar själva efterfrågar. Vanligtvis brukar det handla om ungdomens hus eller andra ställen där det är skönt och kul att vara.
Mark säger: Kommer FRA kommer få läsa våra mail under tiden som den av er förslagna parlamentariska utredningen pågår?
Maria Wetterstrand säger: Nej. Lagen ska rivas upp direkt efter valet. Eller ännu hellre redan i höst om några av alliansens ledamöter är beredda att byta sida.
qwerty säger: Hur ser du på detta med etanol som bilbränsle? det bidrar ju till svält, högre matpriser och i förlängningen ännu högre inflation hos oss.
Maria Wetterstrand säger: Den etanol som används i svensk E85 kommer huvudsakligen från brasilianska sockerrör, som anses vara den bästa etanolen. Den är definitivt bättre än att använda bensin. 1 procent av världens odlingsareal används till etanol, över 2 procent används till tobak. Men det är viktigt att inse att oavsett vad vi kör bilarna på så förbrukar det resurser och därför behöver bilåkandet minskas.
Feminist säger: Hej Maria! Jag vill gärna veta vad ert parti har för planer för att förbättra jämställdheten?
Maria Wetterstrand säger: Vi har två språkrör och har alltid haft könsvarvade listor i valen. Det bidrar till att makten fördelas mer rättvist mellan män och kvinnor. I övrigt vill vi exempelvis stärka jämställdhetsarbetet i skolor och förskolor, kvotera bolagsstyrelse i börsbolagen och öka kvoteringen av föräldraförsäkringen så att en tredjedel binds till vardera föräldern. Läs mer på www.mp.se
ehsan säger: Småföretageren lever idag med stora risker. Att driva ett företag är förenad med risker och osäkerhet. Samtidigt vet vi att företagande är viktigt för stimulering av tillväxt. Är det rimligt att Sverige ska ha ett ev världens största skattetryck på företagare tycker du? Vad ska ni göra för att förbättra för småföretagaran?
Maria Wetterstrand säger: Vi vill sänka arbetsgivaravgifterna med 10 procent för småföretagare. Vi vill också ändra reglerna så att småföretagare bättre kan omfattas av samhällets trygghetssystem som föräldraförsäkring och sjukförsäkring.
Johan säger: Varför görs inte mer åt problemen i Östersjön? Fiskar mycket där och ser från år till år hur snabbt sjukligheten ökar.
Maria Wetterstrand säger: Orsaken till att så lite händer är politikens kortsiktighet. För den som tänker långsiktigt (dvs Miljöpartiet) så är det uppenbart att fisket på torsk i Östersjön måste stoppas under en period för att få mer fiske sen. Det är också uppenbart att vi måste få ner utsläppen av gödande ämnen som orsakar övergödning, även om det kostar pengar nu idag. Alla andra alternativ kostar mer i längden.
Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Maria Wetterstrand. Stort tack till Maria och alla som chattat!
Lyxunge säger: Hur ställer sig Miljöpartiet i rovdjursdebatten? Är det okej att vi har vargen, björnen, bjärven och lodjuret runt knuten?
Maria Wetterstrand säger: Ja. Miljöpartiet anser att det ska finnas plats för livskraftiga stammar av de stora rovdjuren. De brukar dock vanligtvis hålla till i skogen och om någon förirrar sig in i bostadsområden finns möjlighet till dispenser och avskjutning av enstaka individer. Jakt på rovdjur endast om stammen klarar det.

Publisert: