Hivmannen dömdes till 14 års fängelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 32-årige hivsmittade Christer Aggett som haft oskyddat sex med 16 unga flickor dömdes på fredagen till 14 års fängelse för två fall av grov misshandel, 13 fall av försök till grov misshandel, sex fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig och tre mindre brott.

Två flickor smittades av mannen. Dessa fall bedöms som grov misshandel.

GAV DEM HIV Den 32-årige hiv-mannen Christer Aggett hade som fritidsnöje att söka kontakt med 14–15-åriga flickor. Han smittade två av dem med hiv.
Foto: Foto: PRIVAT
GAV DEM HIV Den 32-årige hiv-mannen Christer Aggett hade som fritidsnöje att söka kontakt med 14–15-åriga flickor. Han smittade två av dem med hiv.

I sex fall åtalas Christer Aggett för att ha haft sexuellt umgänge med flickor under 15 år. Tre var 12–13 år medan övriga var 14 år. Mannen har sagt att han inte visste hur unga flickorna var, men tingsrätten bedömer honom inte som trovärdig.

”Han har medvetet valt flickor som har varit underåriga”, skriver Solna tingsrätt i sin dom.

Yngre tonåringar

Aggett har knutit kontakt med flickorna via internets chattsidor för yngre tonåringar trots att han själv under tiden brotten begicks var mellan 26 och 31 år.

Tingsrätten anser att mannen haft uppsåt att smitta flickorna genom att han trots vetskapen om sin egen smitta inte avhållit sig från sexuellt umgänge utan i stället prioriterat sina egna behov.

Misskött sin medicinering

Mannen har erkänt att han inte berättat om sin sjukdom och att de flesta samlagen skett utan kondom. Han påstår att han trodde smittorisken var mycket låg eftersom han medicinerade.

Men tingsrätten tror honom inte utan konstaterar att han misskött sin medicinering.

Skadestånd

Tingsrätten har genomgående gått med på flickornas yrkanden om skadestånd.

Den 32-årige mannen döms nu att betala sammanlagt 2 715 000 kronor till de 16 flickorna. De två flickor som smittats har fått 850 000 kronor vardera.

TT

Publicerad: