Nyheter

”Al Qaida kommer att besegras”

Av: 

Elisabet Wahl

Tobias Österberg

NYHETER

Bush höll sitt sista tal till nationen i natt

I natt gör George W Bush sitt sista tal till nationen. Bilden är tagen under hans tal 2002.
I natt gör George W Bush sitt sista tal till nationen. Bilden är tagen under hans tal 2002.

I natt höll George W. Bush sitt årliga tal till nationen.

Det blev hans sista som president.

I sitt sista stora tal till nationen sökte president GeorgeW Bush gjuta ekonomiskt självförtroende i sina landsmän – samtidigt som han varnade för ett alltför snabbt tillbakadragande från Irak.

På lång sikt kan amerikanerna ”hysa tilltro till vår ekonomiska tillväxt,” sade en till synes avspänd president i det direktsända State of the Union-talet.

– Men på kort sikt kan vi alla se att tillväxten avtar.

I en tid då USA skakas av en bolånekris och börserna åker berg- och dalbana är ekonomin högt upp på agendan också i Vita huset. Bush manade kongressen att snabbt rösta igenom det ekonomiska stimulanspaket om 150 miljarder dollar han lade fram förra veckan – och att undvika tidsödande tillägg.

Politiskt försvagad

Bush är politiskt försvagad av det impopulära kriget i Irak, men i talet hette det att de amerikanska trupperna har framgång och har resulterat i minskat våld. Presidenten varnade för ett alltför snabbt tillbakadragande.

Mer än 20 000 soldater (av omkring 160 000) ska dock tas hem, men ytterliga tillbakadraganden måste baseras på situationen i Irak och befälhavares rekommendationer, slog Bush fast.

Varken Barack Obama eller Hillary Clinton, som satt i publiken, applåderade.

Liksom i tidigare tal var hot och terrorism ett viktigt inslag i retoriken. Bush nämnde terrordåden den 11 september 2001 och påminde amerikanerna om det hot han anser finns mot landet.

– Al-Qaida är på fri fot i Irak men denna fiende kommer att besegras.

Måste skyddas

Presidenten sade sig vara tacksam för att ingen ytterligare terrorattack inträffat i USA och underströk att landet ska skyddas på alla lagliga sätt och att ”terroristerna” måste övervakas.

– I fjol godkände kongressen medel för att göra detta, men de löper ut den första februari. Kongressen måste agera nu, om ni inte gör det gör så utsätts amerikaner för större fara, manade presidenten.

Bush hyllade också höstens genombrott där forskare lyckades framställa stamceller från vanliga hudceller och lovade ytterligare anslag till denna ”etiska medicinska forskning”. Vidare uppmanade han kongressen att lösa frågan med illegal immigration på ett ”klokt och humant sätt” samt lovade två miljarder dollar till en ny, internationell miljöteknikfond.

State of the Union-talet innehöll inga stora nyheter och det kritiserades omedelbart av analytiker för att sakna vision. Det var dock tydligt att Bush funderar på hur han kommer att framstå i historieböckerna och att han tänkt lägga mycket tid på Mellanöstern i år.

– Tiden har kommit för ett demokratiskt Israel och ett demokratiskt Palestina att leva sida vid sida i fred.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter