”Mona Sahlin förlorade på oartighet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14

Lena Mellin: Den aggressiva tonen gynnade Fredrik Reinfeldt

Mona Sahlin förlorade duellen genom sin aggressivitet.

Det menar Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

– Hon avbröt honom hela tiden och det gör Reinfeldt till en vinnare.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Den hätska tonen i kvällens duell förvånade.

– Det var en väldigt hård debatt och Mona Sahlin avbröt Fredrik Reinfeldt väldigt mycket. Jag är förvånad över att det var så pass hårt.

Vad beror den hårda tonen på?

– Mona Sahlin måste överbevisa sig själv efter förra veckans misstag när hon uteslöt vänsterpartiet från ett regeringssamarbete. Nu måste hon visa sina medlemmar och sympatisörer ännu mer att hon har en bra politik, säger Lena Mellin.

Hur klarade då Sahlin att reda ut förra veckans turer kring ett rödgrönt regeringsalternativ, där vänsterpartiet först uteslöts för att sedan tas till nåder igen på villkor att de står bakom en ansvarsfull ekonomisk politik.

Ganska bra, enligt Mellin.

– Hon sa helt enkelt att hon hade missat att ta fram den delen av överenskommelsen.

Fredrik Reinfeldts största problem under debatten var att ge ett bra svar till alla de som nu varslas från bland annat Volvo.

– Han har en svår pedagogisk uppgift. De flesta tror att varsel och uppsägning är samma sak. Det är det inte och det försöker han att säga. Men jag tror inte att han blir så framgångsrik på den punkten. Så även om han försöker så tror jag inte att han lyckas.

Vem vann duellen?

– Mona Sahlin förlorade på att hon var så aggressiv och avbröt Fredrik Reinfeldt hela tiden. Det var oartigt. På det sättet blev nog han en vinnare.

Vad vill du se i morgon, när partiledarna möts i riksdagsdebatt?

– Att de kanske tar upp lite andra frågor och inte bara de frågor som journalister är intresserade av.