Livstid för morden på Max och Saga

avErik Wiman, Tobias Österberg

NYHETER

VÄSTERÅS Christine Schürrer, 32, dömdes på tisdagen till livstids fängelse för morden på Max och Saga Jangestig.

Hon döms även för mordförsök på barnens mamma Emma Jangestig.

– Det känns jätteskönt, sade Emma Jangestig direkt när domen offentliggjordes.

Foto: Lina boström einarsson
Familjen Jangestig läser domen mot Christine Schürrer.

Att Christine Schürrer var skyldig till det brutala dubbelmordet slog tingsrätten fast redan när rättegången avslutades, men i avvaktan på den rättspsykiatriska undersökningen har domen inte fallit förrän nu. Förutom fängelsestraffet utvisas också Schürrer på livstid. Hon ska också betala 457 892 kronor i skadestånd till Emma Jangestig. Till de övriga målsägande ska hon betala 131 329 kronor.

Inte psyksjuk

Den tyska kvinnan anses inte ha varit psykisk sjuk på kvällen den 17 mars i år när hon gick till attack i familjen Jangestigs hem i Arboga. Någon annan påföljd än livstids fängelse kan därför inte komma ifråga resonerar tingsrätten. Utredarna har inte kunnat binda kvinnan till morden genom till exempel DNA. Åklagarnas bevisning har i stället baserats på en lång rad indicier.

”Övertygande bevis”

Men trots att det inte har funnits fingeravtryck och DNA finner tingsrätten att det funnits ”övertygande bevis i övrigt” mot Christine Schürrer. Rätten har bedömt att hon har ljugit om anledningen till besöken i Arboga den aktuella mordkvällen. Den har också funnit att hon har motiv till brotten och att hon var besviken över att förhållandet med Emma Jangestigs sambo hade tagit slut.

Tänker överklaga

Rätten pekar inte ut någon särskild bevisning mot kvinnan utan ser till den sammantagna bevisningen, enligt domen. Det finns inte utrymme för någon alternativ gärningsman, konstaterar rätten.

Kammaråklagare Johan Fahlander är tillsammans med sin kollega Frieda Gummesson åklagare i fallet. Han tycker att domen är logisk och välskriven.

– Man kan konstatera att trots att rätten bortser från mammans uppgifter ser man den övriga sammantagna bevisningen som tillräcklig, säger han till TT.

Han konstaterar att rätten i domskälen trycker extra mycket på vissa delar av åklagarnas beviskedja.

– Man har tagit fasta på att hon har varit i Arboga, och har ljugit om orsaken till att hon var där. Man trycker bland annat på fotografier från övervakningskameran. Jag delar helt och hållet rättens resonemang, säger Fahlander.

Schürrer har på förhand via sin advokat låtit meddela att hon kommer att överklaga domen.

ARTIKELN HANDLAR OM