Kriget flyttar till Djurgården

NYHETER

Gamla stan blev för litet

Foto: Rotblöta Vattenkrigarna blev för många. Därför har den blöta tillställningen flyttats till Djurgården. Kartan visar marschriktningarna för de båda ”arméerna” då de drar ut i fält. Generalerna Daniel Wiklund och Johannes Eriksson visar hur det kan se ut i dag.

Gatustriden blir ett fältslag.

Dagens gigantiska vattenkrig flyttas till Djurgården.

Gamla stan var för liten.

Reglerna är enkla.

Personer från de södra stadsdelarna klär sig i rött och invånare från de norra i blått.

I potten ligger Stockholm.

När Johannes Eriksson, 22, och Daniel Wiklund, 23, första gången hörde talas om vattenkriget på nätverkssajten Facebook var bara ett hundratal anmälda.

7 000 anmälda

– Vi började engagera oss och plötsligt var vi utsedda till generaler för respektive armé, säger Johannes Eriksson från Armé Nord.

I går, dagen före drabbningen, hade drygt 7 000 personer anmält sig. Ytterligare 10 000 har sagt att de kanske kommer. Och ingen vet hur många utanför Facebook som tänker delta.

På önskemål av ordningsmakten flyttas därför vattenkriget från Gamla stan ut till norra skogen på Djurgården.

– Stockholms stad har lovat att de ska förse oss med vatten. De tycker nog också att det här är en rätt kul grej, så länge inte turisterna kommer till skada, säger

Johannes Eriksson.

Ordkrig

Och ordkriget är redan i full gång.

– Fy fan vad ni ska få. Fast jag är nog mer av en skrivbordsgeneral och låter fotfolket göra jobbet, säger Daniel Wiklund från Armé Syd. Vapnen utgörs av vattengevär, ballonger och skumgummitillhyggen. Någon åldersgräns finns inte, men deltagarna uppmanas att ta det lite varsamt med soldater under 12 år.

– Jag träffade några i dag som skulle ha en vatten-bazooka i barnvagnen och låta ungarna sitta och styra, säger Johannes Eriksson.

Det händer i dag

Stockholms stad bjuder mängder av konserter och uppvisningar för alla nollåttor. Festen början klockan 08.08 – och slutar 03.03. Alla aktiviteter kostar 0–8 kronor.

12-24: Stephen Simmonds, Louise Hoffsten, Niklas Strömstedt och Sarah Dawn Finer uppträder i Kungsträdgården. Dessutom firar Rock-Olga 50-årsjubileum.

18: Taubekonsert på Evert Taubes Terrass på Riddarholmen.

19.30-24: Storbandsmusik med dans i Stadshuset. Biljetterna slpptes 6 augusti.

22.30: Fyrverkeri i Strömmen.

23-03: Stureplan spärras av och förvandlas till en gigantisk klubb.

11-23: Fritt inträde på Gröna Lund för alla födelsedagsbarn. Nytillkomna stockholmare som föds under dagen får ett livstidskort.