”Alla sprang i panik – plötsligt kom tårgasen”

Av: Johanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenske Oliver, 24, fast i kravallerna – nu sprider de sig

slagfält Oliver Bordowski bor cirka 300 meter från universitetet i Aten där polisen nu försökt att stänga inne demonstranterna. ”Här är som ett slagfält, plundrat, bränt och övergivet”, säger han.
Foto: Foto: PRIVAT
slagfält Oliver Bordowski bor cirka 300 meter från universitetet i Aten där polisen nu försökt att stänga inne demonstranterna. ”Här är som ett slagfält, plundrat, bränt och övergivet”, säger han.

Kravallerna i Aten sprider sig.

Våldet trappas upp och civila drabbas.

– Jag blev bombarderad med tårgas, säger svensken Oliver Bordowski, 24.

Foto: Foto: REUTERS
I går eftermiddag begravdes 15-årige Alexandros.

Sedan i lördags har de omfattande upploppen pågått i Grekland. Då sköts Alexandros Grigoropoulos, 15, till döds av poliser i Aten.

Demonstranterna blockerar gator och kastar sten och bensinbomber. Polisen svarar med tårgas och varningsskott.

Sprider sig i Europa

Missnöjet mot den sittande regeringen blev till kravaller – som nu eskalerar och sprider sig i hela landet och även ut i Europa. I Berlin, Paris, London har oroliga demonstrationer hållits.

Samtidigt pågår en generalstrejk i Grekland. Bland andra påverkas tusentals flygresenärer av strejken. Även färjetrafiken ligger nere och tågförbindelserna är begränsade.

I går eftermiddag begravdes 15-årige Alexandros. Ceremonin gick lugnt tillväga.

”Fick en chockattack”

Men inne i Aten och runt om i Grekland fortsatte upploppen med både vänstergrupperingar och anarkister. Betydligt våldsammare än tidigare, uppger nyhetsbyrån AP.

Svensken Oliver Bordowski, 24, hamnade mitt i ett inferno.

– Alla sprang i panik och plötsligt kom tårgasen. Då fick jag en chockattack, var nära att kräkas och såg ingenting. Jag lyckades springa därifrån och sköljde med vatten, säger Oliver till Aftonbladet.

Han studerar under en termin i Aten och satt och pluggade i går när han hörde oljud. Av ren nyfikenhet gick han ut för att se vad som pågick.

Hamnade mitt i allt

– Jag vill veta vad som händer. Men så blev jag bombarderad med tårgas när jag hamnade mitt i allt. Det var massa människor och många oskyldiga, precis som jag.

Oliver bor cirka 300 meter från universitetet där polisen nu försökt att stänga inne demonstranterna.

– Det händer väldigt mycket hela tiden i området där jag bor. Men det här pågår överallt, det är inte ett begränsat område utan i hela centrum.

– Det är som ett slagfält, plundrat, bränt och övergivet, säger Oliver.

Publicerad: