Härliga köttbullar från världens alla hörn

Testa något nytt till jul

1 av 2 | Foto: Coop

Köttbullar är julbordets mesta klassiker. Testa att variera. Här är bästa recepten från världens alla hörn.

Börja med köttbullarna redan i helgen och slipp stressen före julafton. Enklaste ”köttisarna” tar cirka 40 minuter. Blanda strömjöl, potatismjöl och mjölk och låt det svälla i minst tio minuter. Arbeta snabbt in blandfärs, ägg, lök och kryddor. Och rulla små jämna bollar. För att rullningen ska gå enkelt är det bra att blöta händerna i vatten då och då så att färsblandningen inte klibbar fast. Stek köttbullarna i flytande margarin eller smör.

Bullar från hela världen

Köttbullar är en svensk klassiker, men varför inte variera sig lite? Ge de vanliga bollarna en exotisk touche med kryddning från någon avlägsen del av världen.

Härligt saftiga köttbullar med afrikansk känsla får du genom att fräsa lö i olja i en stor gryta och sedan tillsätta krossade och hackade tomater och vatten. Blanda sedan ihop en köttfärssmet och krydda med vitlök, spiskummin, kanel, persilja, koriander, salt och peppar. Krydda starkt och lägg upp i en vacker afrikansk skål som ett roligt inslag på det svenska julbordet.

Med smak av Italien

Även italisenska köttbullar kan passa bra bland prinskorv och Janssons frestelse. Det är lite större bollar på blandfärs och vitt bröd, kryddade med parmesan, vitlök, persilja och citron. Allra bäst blir de med en härligt mustig italiensk tomatsås till.

Att få köttbullarna extra kryddstarka och saftiga genom att lägga dem i sås har även mexicanarna koll på. De eldiga mexicanska köttbullar kryddas med spiskummin och vitlök till krydda. Till såsen använder du spansk peppar, vitlök, krossade tomater, tomatpurée och spiskummin.

Mynta runt Medelhavet

I länderna kring Medelhavet är en av de vanligaste kryddväxterna myntan. Den används i mat och i hälsosamma teer. Baka in den fräscha örten i köttbullarna för en alldeles speciell smak. Bäst passar myntasmaken ihop med kalvfärs. Tillsätt lite vitt matlagningsvin och servera med fetaost och oliver och dina julköttbullar får gästerna att drömma sig bort till ljumma Medelhavskvällar.

I Skottland slår man två flugor i en smäll och bakar in äggen i köttbullarna. Den mättande rätten gör du enkelt genom att rulla hårdkokta ägg i vetemjöl och vanlig köttfärssmet. Rulla bullarna i rött paprikapulver för extra engelsk känsla.

Vill du få till köttbullar med riktig julkänsla kan du krydda med julens mest väldoftande kryddor. Baka in kryddpeppar, kryddnejlokor, kanel, finriven muskotblomma och schalottenlök och rulla till valnötsstora bollar. En annan julgod variant gör du med kantareller, vitlök och rosmarin. Använd riktigt fin lammfärs för lyxigaste bullarna på julbordet.

Coop

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul

Julmat