Norsk massjakt på monsternyckelpigor

Harlekinnyckelpigan kan vara en ekologisk katastrof

Fruktat kryp Harlekinnyckelpigan har synts till i såväl Sverige som Norge. Den fruktade nyckelpigan är giftig och uppträder ofta i svärmar.
Fruktat kryp Harlekinnyckelpigan har synts till i såväl Sverige som Norge. Den fruktade nyckelpigan är giftig och uppträder ofta i svärmar.

Det norska naturvårdsverket varnar Oslobor för ”monsternyckelpigor”.

Vid blotta misstanke om att det är en sådan som man har att göra med ska odjuret dödas.

Även i Sverige har de små krypen tidigare skådats.

Monsternyckelpigor, också kända som harlekinnyckelpigor, har observerats i Norge och förra året även i Sverige.

– Det är ett exempel på biologisk bekämpning som gått lite snett. Man var ganska nöjd med den där som bekämpare av bladlöss men det visar sig att den ger sig på lite allt möjligt som den dels kan äta på, dels kan konkurrera ut, har Christer Solbreck på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala sagt till Vetenskapsradion.

Kommer i svärmar

Harlekinnyckelpigan är ett hot mot andra nyckelpigor eftersom den äter deras larver och konkurrerar med dem.

Men enligt biologen Hans-Erik Wanntorp kan harlekinnyckelpigans ankomst drabba även människor, eftersom de ofta uppträder i stora svärmar.

– Det kan sitta tusentals på husväggarna. I Tyskland satt det mängder på gatuträden, man kunde räkna hundratal på varje träd i alléerna i München, har han sagt till Vetenskapsradion.

Giftiga och fruktade

Harlekinnyckelpigor har även skådats på flera platser i Oslo.

– Om du kommer över en nyckelpiga som ser annorlunda ut jämfört med våra välkända arter, bör du ta livet av den ögonaböj, säger Öystein Störkelsen vid Direktoratet för naturförvaltning till Dagsavisen.

De fruktade insekterna äter bladlöss och ”allt annat som kryper”, enligt Öystein Störkelsen. Och eftersom harlekinnyckelpigorna är giftiga vågar sig inga andra djur på dem, med en natur i obalans som följd.

Även i de fall man är osäker på om man verkligen har stött på harlekinnyckelpiga, bör insekten dödas, tillägger myndigheten.

– Det är bättre att en nyckelpiga av de 54 arter vi har i Norge stryker med, än att en harlekinnyckelpiga slipper undan. Om harlekinnyckelpigan etablerar sig i norsk natur står vi inför en ekologisk katastrof, säger Öystein Störkelsen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN