Satellitdelar kan träffa jorden

avMia-Li Hallengren, Tobias Österberg

NYHETER

"Stora som fotbollar"

USA:s flotta lyckades skjuta ner den havererade spionsatelliten i natt, svensk tid – och fick in fullträff på satellitens bränsletank, enligt AP.

Men det finns risk att delar av satelliten träffar jorden.

– Vi har inte sett något som är större än en fotboll, säger James Cartwright general på amerikanska flottan, enligt AP.

Stillbild från attacken.

Enligt Cartwright är man 80 till 90 procent säker på att USA-flottans robot träffade nära eller direkt på satellitens bränsletank, precis enligt planerna, skriver AP. Detta för att spränga den i så små delar att de brinner upp när de når jordens atmosfär.

Militären var på väg att ge upp planen på att beskjuta satelliten under onsdagsdygnet, lokal tid i USA. Vädret var dåligt och sjön grov i det område där krigsfartyget som sköt ligger. Men när vädret stabiliserades visade det sig åter möjligt att göra ett försök, skriver AFP.

Skottet träffade framifrån eftersom roboten inte skulle kunna hinna ifatt sitt mål.

Satelliten hade datorfel

Satelliten har på grund av ett datorfel inte fungerat sedan den sändes upp i december 2006.

När den sedan hotade att störta okontrollerat mot jorden beslöt Pentagon att genomföra den drastiska åtgärden – sätta in robotvapen för att oskadliggöra den.

Förutom riskerna med en okontrollerad krasch mot jorden finns det uppgifter om att Pentagon varit orolig för att hemlig utrustning ombord kunde hamna i orätta händer.

Brinner upp i atmosfären

Vid en okontrollerad krasch skulle satelliten kunna spy ut ett mycket giftigt gasmoln från sin tank med bränslet hydrazin. Nu är kalkylen att satelliten efter träffen ska brinna upp vid ingången i atmosfären.

Förutom giftrisken var osäkerheten stor om var den 2,2 ton tunga pjäsen skulle slå ned och om den i så fall skulle vålla stora skador.

Ryssland misstänkte provskjutning

Kina och Ryssland har uttryckt sin oro över åtgärden. Ryska försvarsministeriet har sagt att det kan vara fråga om en maskerad provskjutning av ett nytt rymdvapen, skriver Reuters.

Regeringen i Washington har dock vidhållit att skottet var en ren säkerhetsåtgärd för att människor inte ska komma till skada.

President George Bush fattade enligt Pentagon beslutet om att försöka skjuta ner satelliten.