Okänd gärningsman misstänks ha anlagt branden

Två personer fördes till sjukhus med rökskador

Strax före 10-tiden i morse rasade en kraftig brand i en pub på Nybrogatan i centrala Stockholm. Vägg i vägg med krogen bor blogg-kändisen Alex Schulman.

Källarbranden på Nybrogatan i centrala Stockholm var så kraftig att förbipasserande inte kunde ta sig förbi på grund av rökutvecklingen, som startat i anslutning till krogen S:t Andrews. Omkring 30 personer fick evakueras. Ambulans förde en flicka och en 30-årig kvinna till sjukhus med lättare rökskador. En av dem hade valt att ta sig ut ur huset via trapphuset och på så vis fått i sig rök.

– Uppemot 5-6 kvarter i området var avstängda. Jag och min fru bor vägg i vägg med krogen, sade Alex Schulman till aftonbladet.se

En granne till Aftonbladetmedarbetaren och blogg-kändisen Alex Schulman sprang hem till bostaden efter att ha blivit uppringd av hyresvärden.

”Ett jättemoln”

– Det vällde ut rök ur källaren som täckte hela gatan. Det var ett jättemoln som liknade en atombombssprängning, sade grannen, som vill vara anonym, till aftonbladet.se.

Grannen kom inte fram till sin bostad.

– Röken täckte hela porten och portarna bredvid. Jag fick stå på 100 meters avstånd och det var mycket rök som stack i ögon och ansikte. Jag såg inte ens min egen port för den var helt täckt. Vi blev ombedda att hålla oss på avstånd, säger han.

Hur branden började är ännu oklart men Torgny Wallström, stationsbefäl hos Norrmalmspolisen, säger att ärendet är rubricerat som mordbrand:

– Vi har anledning att anta att branden är anlagd av en okänd man, säger han till aftonbladet.se.

Vid halv tolv-tiden på fredagen var elden släckt och räddningstjänsten ventilerar bort röken.

– 70 kvadratmeter av källarplanet är helt utbränt. Vi måste vänta tills det är helt fritt från rök innan vi kan börja med den tekniska undersökningen och det kan ta tid, säger Torgny Wallström.

Publisert: