Spel på liten gitarr

Heja ukulelen!
Heja ukulelen!

Ett instrument som är lätt att lära sig, sprider glädje och dessutom lämpar sig för "Smoke on the water". Gitarr? Tänk igen.

Finns det ett instrument som fått ett ordentligt uppsving under senare år skulle det mycket väl kunna sägas vara ukulelen, den lilla minigitarren från Hawaii.

- Jag vet en musikaffär i Stockholm som sålt 30 000 stycken de senaste åren, säger ukulelefantasten Robert Hultman.

Robert började spela ukulele själv för sju år sedan, tack vare en skidresa till fjällen. Numera är han en sådan entusiast att han anser att ukulelen förtjänar en egen festival. Och eftersom det inte fanns någon i Sverige satte han ihop en själv. Till helgen drar Stockholm International Ukulele Festival igång, med New Yorks ukulelefestival som förlaga.

- Det blir en liten men intim festival, tänkt att funka som bra inspiration för de som hittat till instrumentet men inte inte greppat dess vidare användning.

Enligt Robert går det nämligen utmärkt att ta i stort sett vilken musik som helst och få den att låta bra på ukulelen.

- När man spelat alla de där käcka partylåtarna på ukulelen så sätter man sig gärna vid pianot eller gitarren istället för att spela sina verkliga favoriter, och det är ju synd för det kan man lika gärna göra på ukulelen.

Vilken är den vanligaste ukulelelåten folk tar ut, som "Smoke on the water" fast för ukulelen?

- "When I'm cleaning windows".

Vad tror du förresten om "Smoke on the Water" på ukulele?

- Kanon. En riktig "uckelåt".

Caroline Hainer

Allt om Stockholm

Tyck till!

Man med liten gitarr.
Man med liten gitarr.
Publisert: