”Det går åt fel håll”

Av: Mattias Lönngren

Publicerad:
Uppdaterad:

Yvonne Ruwaida oroar sig över de alltfler hatbrotten

Två män som kysste varandra blev attackerades med kniv natten till måndagen. Det var bara det senaste fallet av hatbrott – en brottsform som ökar alltmer.

– Det går åt fel håll, säger Yvonne Ruwaida (mp), oppositionsborgarråd i Stockholm.

År 2007 anmäldes 3 500 hatbrott, en ökning med 8 procent jämfört med året innan. På tre år har de ökat med 17 procent, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Av de hatbrotten hade knappt 725, eller 20 procent, homofobiska motiv.

– Det har hänt så oerhört mycket på sista tiden. Hets på internet har ökat mot folkgrupper. Det går åt fel håll, inte bara i Sverige utan i hela Europa, säger Yvonne Ruwaida som på torsdag håller i ett seminarium om hatbrott under den pågående Pride-festivalen.

Demokratifråga

– För mig är det här en av de viktigaste frågorna inom demokratin. Rätten att inte bli utsatt för hets för den man är. Rätten att inte bli nedslagen, säger Yvonne Ruwaida.

Hon anser även att hatbrott har för låg prioritet i dagsläget och att det krävs krafttag för att komma till rätta med det ökande problemet.

Ingen enkel lösning

– Det finns ingen enkel lösning. Det är inte bara att knäppa med fingrarna. Det måste jobbas med systematiskt inom alla områden: skolan, polisen, politiken, överallt, säger Yvonne Ruwaida.

Att brotten ökar ser hon som ett tecken på att hetsen ökar i samhället i stort.

– De här attackerna är inte bara från enstaka individer som blivit knäppa utan de kommer från en miljö där hets och hat mot homosexuella är vanligt, menar hon. Yttrandefriheten har en gräns och den är vid hets mot folkgrupp. Den måste vara tydlig, avslutar Yvonne Ruwaida.

Publicerad: