Ask upprörd över obduktionsbilder

Vill se över lagstiftning

Oduktionsbilder från Arbogamålet har publicerats via fildelningssajten Pirate Bay.

Nu vill justitieminister Beatrice Ask (m) vill se över lagstiftningen.

Bilderna finns i det förundersökningsmaterial som i sin helhet lagts ut så att de via en länk går att finna på Pirate Bay.

– Min grundinställning är att offentlighetsprincipen är otroligt central just när det gäller domstolar och rättsväsendet. Men det är klart att vi måste ha ett skydd för enskilda människor, säger Ask till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ask menar att det finns skäl att ställa sig frågan hur man ska kunna hitta en balans mellan intresset av granskning och enskilda människors integritet.

"Inget allmänintresse"

Med nuvarande regler är förundersökningen i Arboga-målet offentlig och publiceringen via Pirate Bay fullt laglig.

Men nu kan bestämmelserna kring sekretessbeläggande av förundersökningar komma att ändras.

– Det kan finnas luckor i regelverket som vi måste titta på. Det finns inget allmänintresse i att publicera det här materialet, det är ett grottande i det extrema och obehagliga och kan utgöra en kränkning mot familjen, säger Beatrice Ask till DN.se.

Vädjade till sajten

Handläggare på justitiedepartementet ska nu granska regelverket.

Förundersökningsprotokollet från mordutredningen finns att ladda ned sedan undefär en månad tillbaka. I materialet finns bilder från obduktionerna av Max och Sara Jangestig.

Nicklas Jangestig, pappa till de mördade barnen, tog med sin sambo kontakt med Pirate Bay och vädjade att de skulle ta bort bilderna av hänsyn till barnen och de anhöriga.

"Ett jävla tjat"

– Jag försökte verkligen förklara vår situation. Jag hoppades att de skulle visa medkänsla, säger sambon till Aftonbladet.

När hon inte fått någon respons skickade hon ett nytt mejl.

Då kom svaret:

– Det var ju ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej, skrev signarutren R.

Pirate Bay oförstående

Pirate Bay tar inte åt sig av kritiken.

– Det är inte vår uppgift att bedöma vad som är etiskt eller oetiskt. Folk ska få uttrycka sig, folk ska få sprida material som de tycker är viktigt, säger sajtens pressansvarige, Peter Sunde, till TV 4.

Publisert: