Gustav kan stoppa Bush

NYHETER

Monsterorkanen hotar republikanernas konvent. Ovädret kan tvinga partiet att flytta fram hela evenemanget

Sippa på cocktails medan människor flyr för sina liv är inte bra reklam.

Flera sydstatsdelegater har dessutom redan meddelat att de inte kan komma.

– Vi bevakar läget noga, säger en talesman för presidentkandidaten John McCain.

Ovädret utgör ett allvarligt hot mot människors liv och egendom. Alla från Florida till Texas måste vara vaksamma, förbereda nödsituationer och och fylla på förråd, meddelade ett respekterat amerikanskt meteorologiskt institut redan i torsdags.

Nu har orkanen Gustav vuxit till en orkan av värsta sorten. På måndag väntas ovädret nå södra delarna av USA med samma förödande kraft som Katrina.

Funderar på att flytta konventet

Samma dag startar republikanernas stora partikonvent, där Bush enligt planen ska tala redan på måndag kväll.

Flera deltagare från söder har redan sagt att de måste stanna på hemma på grund av orkanen, som just nu ser värre ut än den fruktade Katrina.

– Frågan är om Bush stannar i Washington eller reser till St Paul för att hålla tal, säger Karl Rove, före detta rådgivare i Vita huset.

Kommer inte Bush så spricker allt. Därför funderar McCains kampanjledning nu på om man ska flytta fram hela det jättelika evenemanget.

– Senator McCain har alltid varit lyhörd för nationella kriser. Under kampanjen 2000 väntade han på att tillkännage sin kandidatur på grund av situationen på Balkan och vi undersöker läget just nu väldigt noga, säger McCains talesman Tucker Bounds till amerikanska tv-kanalen Fox.

”Möjligt att man ställer in”

I Vita huset gör man precis samma sak.

– Presidenten uppdateras löpande om läget, säger Dana Perino, pressekreterare hos Bush.

– Det är för tidigt att säga om stormen kommer att påverka det planerade talet på måndag i Minnesota, men möjligheten finns att man ställer in.