Thailands regering löses upp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Thailands regeringsparti PPP tvingas till upplösning på grund av valfusk beslutade Thailands konstitutionsdomstol i dag.

Premiärminister Somchai Wongsawat förbjuds även att verka politiskt i fem år.

Samtidigt är det oklart när demonstranterna ska börja överge de ockuperade flygplatserna.

Regeringspartiet PPP ska lösas upp eftersom partifunktionärer gjort sig skyldiga till valfusk, meddelade landets konstitutionsdomstol på tisdagen.

Domslutet innebär att partiets högsta ledare, bland dem premiärminister Somchai Wongsawat, förbjuds att verka politiskt under fem år.

De nio domarna var eniga i utslaget, enligt chefsdomare Chat Chonlaworn.

"Löser den mest akuta krisen"

– Det var inte helt oväntat. Det här löser den mest akuta krisen att regeringen upplöses och det blir nyval. Men man kan ifrågasätta det här sättet att lösa upp partier rent demokratiskt, säger Aftonbladets asienexpert, Jesper Bengtsson.

För två år sedan upplöstes Thaksin Shinawatras regeringsparti av en militärkupp ochh 200 politiker förbjöds från att delta i nyval. Men då vann Thaksin Shinawatras anhängare igen.

Kommer det bli lugnare i Thailand nu?

– Demonstrationerna kommer att upphöra med blockaderna mot regeringsbyggnaderna. Men det är inte säkert att det här löser den långsiktiga krisen. Det kan bli en liknande regering som också står nära Thaksin Shinawatra. Då blir det nya protester. Vi får se om Thailand har lyckats lämna den onda spiralen bakom sig.

De partimedlemmar som slipper politisk bannlysning kommer att gå vidare och bilda en ny regering, säger en tidigare minister från partiet PPP.

– Domen kommer inte som någon överraskning för oss. Våra medlemmar är fast beslutna att gå vidare och bilda en ny regering utifrån den majoritet som vi tror att vi fortfarande har, säger Jakrapob Penkair, nära medarbetare till den tidigare avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra.

"Min tjänstgöring är över"

Thailands premiärminister Somchai Wongsawat har accepterat domstolens beslut att upplösa hans parti och förbjuda honom att arbeta politiskt i fem år.

– Min tjänstgöring är över. Jag är nu en vanlig medborgare, sade 61-årige Somchai till journalister i staden Chiang Mai, där han befunnit sig sedan oppositionen för en vecka sedan ockuperade Bangkoks flygplatser.

– Men det är oväntat att mitt beslut skulle komma på det här sättet. Jag har gjort mitt bästa, inte för mig själv utan för mitt land, sade Somchai.

Publicerad: