Politiker i högerextremt medborgargarde

Reporter: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Fullmäktigeledamot: "Vi är beredda att använda våld"

1 av 2 | Foto: Expo/Scanpix
Daniel Spansk från Svenskarnas parti, som enligt stiftelsen Expo är nazistiskt.

Den högerextrema kommunpolitikern Daniel Spansk (SvP) deltog i medborgargarden under helgen. Utan att tveka inför att använda våld försökte deltagarna enligt honom stoppa förortsupploppen.

– Det här är ytterligare ett bekymmer för polisen, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Foto: SCANPIX SWEDEN
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Det har under helgen uppstått flera rykten om att aggressiva nazister har rört sig i Stockholms förorter.

Nu erkänner Daniel Spansk att han själv har deltagit i det han kallar ett medborgargarde. Han är invald i Nykvarns kommunfullmäktige och företräder Svenskarnas Parti – som stiftelsen Expo klassificerar som nazistiskt.

Daniel Spansk berättar om hur han i fredags åkte till Tumba. Tillsammans med vad han uppskattar till runt 150 personer ur nationalistiska kretsar patrullerade han området i jakt på upploppsmakare.

– Jag förstår att de uppfattar oss som hotfulla. Och det ska de fanimej göra. Det ska vara obekvämt att terrorisera i Sverige, säger Daniel Spansk.

Slagsmål mellan grupperna

Tanken är enligt honom att stå emellan när stenar kastas mot räddningstjänsten. Han hymlar inte med att de är beredda att använda våld. Vilket också skedde i fredags, enligt Daniel Spansk:

– Jag slog inte ner någon, däremot var det två stycken som valde att stå kvar och fortsatte att provocera oss. Till slut så blev det handgemäng, säger han och fortsätter:

– Det var ett slagsmål på tio sekunder och så var det över. Det var ingen som spottade tänder eller fick någonting brutet. Det var efter ganska normal svensk tradition från förr – att man slog ner någon i backen.

Han kan inte svara på om motsvarande grupperingar kommer att fortsätta att röra sig i förorterna. Däremot säger han att han själv inte tvekar inför att delta flera gånger.

– Får vi se folk som eldar och kastar sten på räddningstjänsten så kommer vi att ingripa.

Hur ingriper ni då?

– Med de medel som krävs.

Ni får kritik för att ni bara förvärrar problemen. Hur ser du på det?

– Så där säger man alltid – att våld föder våld. Men vi går heller inte ut och säger att det här är en antivåldsaktion. Vi är beredda att använda våld när vi blir angripna. Vi hävdar nödvärnsrätten.

Kriminologen Jerzy Sarnecki suckar när han hör talas om uttalandena.

– De här aktiviteterna är inte särskilt välkomna. Självklart kommer de inte att bidra till att det blir lugnare. Risken är mycket stor att det kommer att ytterligare öka våldsamheter och spänning, säger Jerzy Sarnecki.

"De söker sig till bråk"

Han tror inte att nationalisterna på allvar skulle försöka hjälpa förorterna.

– Det här är personer som passar på och försöker så att säga steka sina egna stekar i den eld som håller på att brinna. Deras syften är politiska och inget annat, säger han och fortsätter:

–Medborgargarden är bekymmersamma fenomen. Men det här är inte ens ett medborgargarde. Det här är grupperingar som söker sig till situationer där det kan uppstå bråk, säger Jerzy Sarnecki.

Polisen vill inte säga någonting om vilka grupper som rörde sig i Stockholm under helgen. Men understryker att de absolut inte vill ha den här typen av hjälp.

– Polisen upprätthåller lag och ordning. Vi tar gärna hjälp av goda krafter som ökar vuxennärvaron. Men vi behöver definitivt inte hjälp av människor som tar lagen i egna händer, säger Lars Byström, informationsansvarig på Stockholmspolisen.

Publicerad: