”Islamfientliga filmskaparen existerar inte”

Mystiska upphovsmannen till ”Innocence of muslims” finns inte i några register

Skaparen av den kontroversiella filmen ”Innocence of muslims”, Sam Bacile, har gått under jorden.

Och nu hopar sig tvivlen om hans existens:

Namnet är okänt i offentliga register.

Terry Jones.
Terry Jones.

Sam Bacile, skaparen av den USA-producerade filmen ”Innocence of muslims” – som likställer islam med cancer – har nu gått under jorden. Men i tidigare intervjuer har han sagt att han är israelisk jude.

Motstridiga uppgifter

Vid sökningar i federala och statliga offentliga register, inklusive civil-och straffrättsliga domstolshandlingar och fastighetsregister finns ingen med namnet Sam Bacile, rapporterar ABC News.

– Jag har träffat honom två gånger. Han är inte en medborgare i Israel. Nu har han gått under jorden, säger Steve Klein, en medlem av den högerextrema anti-islamiska kristna grupp som sägs ligga bakom filmen.

Enligt uppgifter till AFP ska mannen som kallar sig för Sam Bacile varken vara jude eller muslim. Han rapporteras istället tillhöra en koptisk grupp, den kristna grupp som förföljs av muslimer i filmen.

I intervjuer som Bacile har gett har han lämnat motstridiga uppgifter om sig själv.

Till nyhetsbyrån AP har Sam Bacile sagt att han var 56 år gammal. Till Wall Street Journal har han sagt att han är 52. Enligt hans profil på Youtube är han 75 år gammal.

Skådespelarna vilseleddes

Filmteamet som deltog i inspelningen av filmen säger sig vara "grovt vilseledda" av producenten.

I ett uttalande skickat till tv-kanalen CNN säger de omkring 80 filmarbetarna, skådespelare och filmarbetare, att de absolut inte står bakom filmen och att de är "chockade över drastiska omskrivningar av manuset och de lögner som sagts till alla inblandade".

I annonser inför inspelningen hade filmen arbetsnamnet Ökenkrigaren och den marknadsfördes som ett historiskt äventyr i öknen.

”Ville inte lyssna”

Den kontroversiella Pastor Terry Jones, som 2011 utlöste upplopp i Afghanistan efter att han bränt Koranen, har kontaktats av filmmakaren för distribueringen av filmen. För AP berättar pastorn att namnet Sam Bacile inte är filmskaparens riktiga namn.

– Jag har inte träffat honom. Sam Bacile är inte hans riktiga namn. Jag har bara pratat med honom på telefon. Han har gömt sig och han kommer inte att avslöja sin identitet. Han är chockad över all uppståndelse och allt som händer. 

Pastorn har också i medier gått ut och berättat att han helhjärtat har stöttat filmprojektet. Något som fått den amerikanska överbefälhavaren Martin Dempsey att reagera. Dempsey har ringt pastorn och försökt förmå honom att tänka om, skriver norska Dagbladet.

– Han bad Jones att överväga att dra tillbaka sitt stöd för filmen, men Jones ville inte lyssna på honom, säger en tjänsteman i Washington.

Publisert: