Nyheter

Torterades till erkännande – nu ska de avrättas

Av: 

TT-Reuters

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Sju saudiarabiska män dömdes till döden för ett väpnat rån de begick när åtminstone två av dem var minderåriga.

Nu ska de avrättas.

– Det är skandalöst, säger Eric Goldstein på Human Rights Watch.

Brottet ska ha begåtts 2006 när åtminstone två männen var under 18 år. De dömdes 2009, men säger att de erkände efter att ha utsatts för tortyr, enligt Amnesty International.

"Vi förtjänar inte att dö"

Saudiarabien planerar att avrätta männen på tisdagen genom korsfästning och arkebusering, skriver AP.

Via en insmugglad telefon har en av männen lyckats vädja om hjälp till omvärlden för att stoppa avrättningen.

Nasser al-Qahtani sa till AP under måndagen att han var en av 23 unga män i ett brottssyndikat som stal från juvelerare under 2004 och 2005, men menar att han utsattes för tortyr för att erkänna och att han aldrig fick tillgång till en advokat.

– Jag dödade ingen och jag hade inga vapen när jag rånade butiken. Men polisen torterade mig, misshandlade mig och hotade med att begå övergrepp på min mamma för att få ett erkännande om att jag hade ett vapen med mig trots att jag bara var 15. Vi förtjänar inte att dö, säger han till nyhetsbyrån.

Massiva protester

Kungadömet, som följer en strikt version av sharialagarna, har kritiserats för sina många avrättningar och för att använda sig av offentlig halshuggning vid verkställande av dödsstraffen.

Flera människorättsorganisationer menar att det finns starka bevis för att männen inte fått en rättvis rättegång och uppmanar Saudiarabien att stoppa avrättningen.

– Det är skandalöst om Saudiarabiska myndigheter verkställer sina planer. Det är hög tid att för Saudiarabien att sluta avrätta minderåriga lagöverträdare, säger Eric Goldstein på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Den huvudanklagade mannen Sarhan al-Mashayeh ska korsfästas i tre dagar. För de övriga väntar arkebusering, skriver AP.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter