Billström erbjöd DN att ta om intervjun

Redan innan den publicerats i Dagens Nyheter insåg Tobias Billström att han svarat dåligt.

Då erbjöds tidningen att ta om intervjun.

– Jag erbjöd möjligheten att ta om frågorna, säger pressekreteraren Linda Norberg till Aftonbladet.

Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius gjorde i samband med sitt stora reportage om papperslösa flyktingar, det som skulle bli en högst omskriven intervju med migrationsminister Tobias Billström (M).

"Du får ställa om frågorna"

Ministern talade länge under intervjun mot att papperslösa barn inte skulle ha rätt till gymnasieutbildning. När Orrenius sedan läste igenom regeringens proposition ville han dubbelkolla att inte propositionen var på väg att brytas upp eller liknande.

– Eftersom det han sa gick emot regeringens egen proposition som ska bli lag i sommar, så ville jag höra efter att jag inte missuppfattat.

Pressekreteraren Linda Norberg blev först tyst. Efter att ha pratat med Billström återkom hon och sa att han hade sagt fel.

– Hon sa: "Kan vi göra om de här frågorna. Du får ställa om dem om du vill". Jag funderade naturligtvis hur jag skulle göra. Det hade varit en sak om han bara sagt fel, men han pläderade ju verkligen för det under stora delar av intervjun.

"Förtroende från sin chef"

Linda Norberg, Tobias Billströms pressekreterare om varför DN erbjöds ta om interjun:

– Jag erbjöd möjligheten att få ta om de frågorna kopplat till skolgång han hade där ministern svarat fel, för att få orden direkt från Tobias.

Hur kom det sig att han sa så fel?

– Det kan jag inte förklara på annat sätt än att ibland blir det fel.

Varför sa han som han gjorde om blonda och blåögda kontra landsmän som gömmer flyktingar?

– Det förklarar han i det han säger till TT.

Vad säger han om kritikstormen mot honom?

– Det tycker jag framgår i det han säger till TT.

Kan han sitta kvar som migrationsminister?

– Det är inte min fråga att svara på. Det är ett förtroende han har från sin chef, statsminister Fredrik Reinfeldt och han har gett svar att han tycker att det är bra att han bett om ursäkt.

"Powerwalk i klaveret"

Medierådgivaren Paul Ronge jobbar som konsult för att hjälpa företag och organisationer med bland annat krishantering.

– Det är fruktansvärt omdömeslöst det Billström sagt. Sedan tycker jag ursäkten är otroligt vek. Han ber om ursäkt för hur det kan ha uppfattats. Det är svårt att be om ursäkt för sådana ursäkter mer än säga att "jag fick en härdsmälta. Jag tappade huvudet helt". Men han har ju gjort liknande uttalanden tidigare. Han har gjort en riktig "powerwalk i klaveret".

Om erbjudandet att ta om intervjun säger Ronge:

– Det är ett ganksa desperat sätt. Då är det bättre att säga helt rakt "det var fel".

Finns det något partiet skulle kunna göra i dag för att rädda situationen?

– Någon i partitoppen borde ta en ordentlig diskussion om vad Billström egentligen har för åsikter. Det här med "blond och blåögd" är ju rasism – och så kommer det från en partiföreträdare. Reinfeldt borde vara mer bekymrad över vad Billström tänker än vad han säger.

Publisert: