Dokumenterade hemlösa - frös ihjäl

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
Lee Halpin ville med sin dokumentärfilm om hemlösa visa sig duglig som grävande journalist. I sin strävan frös han troligen ihjäl.

Lee Halpin skulle göra en dokumentärfilm om livet som hemlös, men frös ihjäl under projektet.

Den unge engelsmannen ville med filmen imponera på brittiska Kanal 4.

Hans vänner säger att Halpin gjort det "ultimata uppoffringen" för öka förståelsen för hemlösa.

Lee Halpin hittades död, troligen ihjälfrusen, i ett igenslaget Hotell i Newcastle i onsdags. Han tros ha frusit ihjäl under ett dokumentärfilmsprojekt, skriver Daily Mail.

I dokumentären skulle han leva som hemlös och på så sätt visa på svårigheterna för människor utan ett hem.

Halpin tänkte att projektet skulle fortgå under hela veckan, men det fick alltså ett abrupt slut redan efter ett par dagar.

Ville leva hårt

Nu har det visat sig att den unge filmaren ville imponera på Kanal 4 i England. Han hoppades att han med projektet skulle visa sig lämpad att bli en medarbetare på ett undersökande program på kanalen.

I en video förklarar han att han vill visa sig orädd, något som har eftersökts till programmet. För att visa sig duglig skulle han under en vecka ”leva hårt och leta efter mat”.

Antalet hemlösa ökar

Hjälporganisationen Crisis hade varit i kontakt med Halpin innan han påbörjat sitt projekt. Han ville lära sig om hur tillvaron såg ut för hemlösa.

– Jag blev väldigt ledsen när jag fick höra att Lee Halpin har dött. Mina tankar går till hans vänner och familj, säger Crisis chef Leslie Morphy.

Han säger att det tragiska dödsfallet sätter fokus på hur svårt hemlösa har det, särskilt under det kalla väder som man just nu upplever i Storbritannien.

I snitt blir en hemlös inte äldre än 47 år på de brittiska öarna.

– Tyvärr ser vi att antalet hemlösa ökar. Den ekonomiska krisen gör att vi förväntar oss att det blir ännu fler, säger Leslie Morphy.

Dödsorsaken är inte fastställd, men man tror att Halpin frös ihjäl. Polisen misstänker inget brott.

Publicerad: