Nytt virus kan smitta - från kameler

Av: Martin Nilsson

Publicerad:

Den stenrika mannen från Förenade Arabemiraten avled nyligen i Tyskland efter att ha umgåtts med en sjuk kamel.

Nu tror läkare att mannen dog av en ny smitta - som kan föras vidare från djur till människor.

– Vi vet inte om de här fallen än så länge är toppen av ett isberg, säger Volker Thiel, vid immunbiologiska institutet på Kantonalsjukhuset i Schweiz.

Den 73-åriga mannen ägde ett antal tävlingskameler i Abu Dhabi. När en av kamelerna blev sjuk umgicks mannen intensivt med djuret.

Därefter insjuknade han, enligt mannens familj, och flögs med privatplan till privatkliniken Klinikum Schwabing i München där han vårdades för sina symptom.

– Än så länge är det bara indicier. Patienten ägde tävlingskameler. En av dem blev sjuk och var väldigt svag och patienten var i nära kontakt med djuret. Samma kväll som kamelen blev väldigt sjuk utvecklade patienten influensalika symptom, säger Clemens Wendtner, professor i medicin vid universitetet i Köln, till Science Magazine.

"Mycket sjuk"

Den 26 mars dog mannen - och tester har nu bekräftat att han var smittad av de nya coronoavirusiset nCoV, som redan skördat 12 liv i området. Coronaviruset är den aktiva stammen i flera influensasjukdomar och orsakade även SARS, en svår sjukdom som dödade mer 700 personer under pandemin 2002 och 2003, rapporterar Science Magazine.

– När vi undersökte honom och såg vilka mediciner han tagit noterade vi att han fått Tamiflu (ett influensavaccin, reds. anm). Men hans tillstånd hade inte förbättrats. Så vi sa "det kanske är en bra idé att undersöka coronaviruset". Vi tog prover och svaren kom den 23 mars. Då var patienten mycket sjuk, säger Clemens Wendtner.

"Toppen av ett isberg"

Volker Thiel vid immunbiologiska institutet på Kantonalsjukhuset i Schweitz har undersökt viruset tillsammans med ett forskarteam från Nederländerna, Schweiz, Tyskland och Danmark. 

– Vi vet inte om de här fallet än så länge är toppen av ett isberg eller om fler personer har infekterats utan allvarliga symptom. Vi har inte haft tillräckligt med fall för att få en klar bild av symtomen, säger han till dawn.com.

Publicerad: