EU-ministern svängde på sex dagar om Tonio Borg

Tonio Borg, Maltas förslag ny EU-kommissionär i hälsofrågor och Birgitta Ohlsson, svensk EU-minister
Tonio Borg, Maltas förslag ny EU-kommissionär i hälsofrågor och Birgitta Ohlsson, svensk EU-minister

I dag godkände EU-minister Birgitta Ohlsson ärkekonservative Tonio Borg som ny EU-kommissionär.

Aftonbladet kan avslöja att hon så sent som i lördags uppmuntrade till en protestkampanj mot Borg.

– Nu lägger hon sig för regeringen. Hon borde ha avgått hellre än att låta sig blir överkörd, säger Ellis Wohlner, styrelseledamot i organisationen Humanisterna.

Tonio Borg är Maltas nominering som ny EU-kommissionär sedan landets förre kommissionär John Dalli tvingades avgå i en mutskandal. Borg har gjort sig känd för en lång rad djupt konservativa ställningstaganden.

Han försökte stoppa legaliseringen av skilsmässa på Malta, ville skriva in ett abortförbud i landets konstitution, är arkitekten bakom Maltas interneringsläger för asylsökande och såg till att hundratals eritreaner utvisades till tortyr i Eritrea. Dessutom har han anklagats för homofoba uttalanden.

Kommer inte protestera

Under fredagen meddelade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) att Sverige inte kommer att rösta nej när EU:s regeringar ska godkänna Tonio Borg, bland annat med anledning av att det nu verkar som att EU-parlamentet kommer att godkänna Borg som hälsokommissionär.

– Inga andra länders regeringar har lämnat några invändningar överhuvudtaget och då kommer vi inte att kunna blockera honom. Jag tycker att han har avskyvärda åsikter i de här frågorna, men det har funnits och finns personer som har liknande politiska åsikter och hittills har de inte kunnat påverka frågor som rör fri abort och homosexuellas rättigheter, säger Birgitta Ohlsson till TT.

Uppmanade till protest

Vad hon inte berättade för TT var att hon så sent som i lördags vid en konferens anordnad av organisationen Humanisterna på ABF i Stockholm uppmuntrade deltagarna att protestera mot Borg:

– Hon höll ett mycket bra tal om mänskliga rättigheter. Hon var mycket starkt emot nomineringen av Tonio Borg och uppmuntrade oss, ett 80-tal personer i publiken, att skicka protestmejl till våra EU-parlamentariker, säger konferensdeltagaren Ellis Wohlner och fortsätter:

– Jag tror att hon argumenterade för sin sak i regeringen. Men hon borde ha gjort en stor sak av detta och inte låtit sig bli överkörd.

På Folkpartiets hemsida skriver Birgitta Ohlsson att hon har lyft "frågan om Tonio Borgs lämplighet som EU-kommissionär i regeringskansliet". Aftonbladet har förgäves sökt EU-ministern för en kommentar.

Publisert: