Ministern: ”Målet är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: GETTY IMAGES

NYHETER

Israel flyttar fram sina trupper mot Gazaremsan – tusentals soldater står nu redo för ett möjligt markkrig.

I norra Gazaremsan genomförde israeliskt stridsflyg under natten mot söndag två separata räder mot hus och dödade två palestinier och skadade ytterligare minst tio i Beit Lahiya och Beit Hanun, sade al-Quds.

– Målet är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden, säger den israeliska inrikesministern Eli Yishai, enligt Haaretz.com

Israel fortsatte attackera mål inne i Gaza under helgen. Under gårdagen genomförde Israel minst 300 flyganfall mot Gaza – Hamas har besvarat elden med raketattacker in mot israeliska städer. Hittills har över 900 mål träffats i Gaza medan 500 raketer avfyrats därifrån, enligt den israeliska armén.

Tidigt i lördags morse bombades Hamas regeringsbyggnad. En polisstation och tunnlar som används för att smuggla varor till Egypten har också attackerats.

– Det jag har sett i dag är som en skräckfilm. Det är ett mirakel att vi fortfarande är i livet, säger 18-åriga Suha till nyhetsbyrån AP.

Världshälsoorganisationen WHO varnar nu för att sjukhusen i Gazaremsan är kraftigt överbelastade och lider brist på livsviktiga mediciner. Enligt hälsoministeriet är vissa av medicinförråden "nere på noll", skriver TT.

"Skicka Gaza tillbaka till medeltiden"

I Tel Aviv protesterade hundratals människor i kväll mot Israels anfall. Inrikesministern, Eli Yishai, kommenterade under kvällen Israels militära operation i Gaza.

– Målet med operationen är att skicka Gaza tillbaka till medeltiden. Bara då kommer Israel bli fridfullt i fyrtio år framöver, sa han enligt den israeliska tidningen Haaretz.com.

Eli Yishai är ledare för det ultraortodoxa partiet Shas – som flera gånger tidigare förespråkat en tuffare hållning i konflikten.

"Vissa indikationer" på vapenvila

Samtidigt kom indikationer på att konflikten kan få ett betydligt lindrigare slut. Egyptens president Muhammad Mursi meddelade under kvällen att hans regering varit i kontakt med båda sidor och att det fanns "vissa indikationer" på att en vapenvila kan nås snart. Han sa samtidigt att det inte fanns några garantier, skriver TT.

Bombade tv-station

Under lördagen fortsatte militanta grupper i Gaza att beskjuta israeliska städer med raketer. Minst sex journalister skadades lindrigt när tv-stationen al-Quds kontor bombades i Gaza stad, enligt hälsoministern Ashraf al-Qudra.

Journalisterna hade evakuerat byggnaden efter ett första flyganfall, som följdes av ytterligare minst två träffar på byggnaden, som enligt ögonvittnen fått omfattande skador.

Sätter in robotsköld

Även i Jerusalem och Tel Aviv slog raketer ner – utan att någon skadades. Under dagen ljöd flyglarmet åter i Tel Aviv efter att minst en raket skjutits mot staden.

För att försvara sig mot Hamas attacker har Israel satt in robotskölden Iron Dome – som kan skjuta ner raketer från flera mils distans, skriver BBC. Enligt israeliska armén har skölden skjutit ner 250 raketer – de flesta i södra delen av landet, i närheten av Gaza.

Obama försvarar angreppen

Samtidigt står 30 000 israeliska soldater redo längs gränsen till Gaza. Armén har tidigare fått klartecken att kalla in 75 000 reservister. Israeliska militärföreträdare har sagt att bombningarna av Gaza har tillfogat Hamas allvarlig skada, men anser att en markinvasion kan bli nödvändig för att neutralisera rörelsens militära kapacitet.

USA:s president Barack Obama har backat upp Israel och menar att landet har rätt att försvara sig från Hamas luftangrepp. Presidenten menar dessutom att det är upp till Israel att välja vilken militär taktik man väljer att fortsätta med, skriver AP.

Skjuta upp primärvalet

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu överväger att skjuta upp nästa veckas primärval i Likudpartiet och eventuellt även parlamentsvalet den 22 januari om inte offensiven mot Gaza avslutas inom kort, skriver Jerusalem Post och hänvisar till källor i Likud som tidningen varit i kontakt med på lördagskvällen.

Premiärministerns rådgivare har dock varnat honom för att ett uppskjutande av primärvalet kan uppfattas som tecken på svaghet.

– Om Operation försvarskolonn fortsätter kommer det att vara omöjligt att genomföra primärvalen i de största partierna, säger miljöminister Gilad Erdan till JP.

På lördagen dödades minst 16 Gazabor. Därmed har 46 palestinier och över 450 skadats sedan Israel inledde offensiven mot Gaza. Tre israeler har dödats.

Publicerad: