Medvind för syriska alliansen

Publicerad:

Italien och Frankrike erkänner oppositionen

Syriska oppositionsalliansen får allt mer luft under vingarna på det internationella planet.

Stora delar av arabvärlden ser Syriska oppositionsalliansen som Syriens legitima representanter. EU:s utrikesministrar överväger hur mycket de ska våga lita på den oprövade oppositionskoalitionen.

Italien sällar sig till den franska regeringens erkännande av oppositionen och dess ledare, den vältalige men lågmälde Muaz al-Khatib. Oppositionens uttalade förhoppning är att erkännande i väst öppnar för länge efterfrågade vapenleveranser till rebellerna. Frankrike och Italien har sagt att det inte är en självklarhet, men samtidigt inte uteslutit framtida militär hjälp.

Exiloppositionen, som på måndagen valde Kairo som sitt högkvarter, kämpar dock fortfarande för stöd och legitimitet inne i det krigshärjade Syrien. I en video publicerad på nätet sade en man som kallade sig för talesperson för de stora islamistiska rebellgrupperna i storstaden Aleppo att de inte stödjer oppositionskoalitionen.

– Vi, de stridande skvadronerna i staden och provinsen Aleppo, avfärdar enhälligt det konspiratoriska projektet, heter det i uttalandet som dock en av grupperna inte ställde sig bakom.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: