Nyheter

Sällström glömde betala 40 000 kronor

Av: 

Martin Ekelund

NYHETER

”Kan drabba de flesta”

Sd:s nya ekonomiska talesperson glömde betala räkningen på nära 40 000 kronor.

Själv ser Sven-Olof Sällström inget fel med missen.

– Det är ett misstag som kan drabba de flesta, säger han.

Sven-Olof Sällström utsågs i dag till Sverigedemokraternas talesperson i ekonomiska frågor. Han har jagats av kronofogden.
Sven-Olof Sällström utsågs i dag till Sverigedemokraternas talesperson i ekonomiska frågor. Han har jagats av kronofogden.

Sven-Olof Sällström, 44, utsågs i dag till ekonomisk talesperson för Sverigedemokraterna. Han blir därmed partiets ansikte utåt i den ekomiska politiken.

Samtidigt har han två omfattande konkurser i ryggen och färskt betlaningsföreläggande hos Kronofogden.

1999 gick en Rimi-butik Sällström drev i Uppsala i konkurs med drygt 1,2 miljoner kronor i skulder. Tre år senare var det dags igen. Hans Ica-butik i Skinnskatteberg gick också under. Den här gången uppgick underskottet till totalt 1,9 miljoner kronor.

Inte bluffat

Bland de obetalda skulderna finns bland annat obetalda löner för cirka en halv miljon kronor som enligt Sällström täcktes av den statliga lönegarantin.

– Konkurser kan man ha, det finns många människor som drivit företag och har gjort konkurs. Sen kan det bero på att jag är en dålig företagare men det får andra bedöma. Jag har gjort en ärlig konkurs och har inga skatteskulder och jag har inte bluffat eller dömts för något, säger han.

Men 2006 upptäckte Ica Sverige att Sven-Olof Sällström inte reglerat de skulder han hade till dem i egenskap av borgenär för sin verksamhet.

– Jag kunde ha bestridit och fått en process men så kom vi överens och då tänkte jag att jag tar det här. Det var en räntefri avbetalningsplan. Det var inget konstigt. Jag var inte ovän med Ica.

Registrerades hos Kronofogden

Sedan dess har han varje månad betalt av på skulden. Fram till september i år.

– Eftersom jag har min postadress i Östersund och har eftersändning till riksdagen så måste jag ha missat en faktura, säger han.

Den 30 oktober registrerades han hos Kronofogden för en obetald skuld till Ica Sverige på 39 660 kronor.

– Det är inte så att jag har motsatt mig att betala det här. Det är helt enkelt så att jag inte har uppmärksammat det. Så det är inget konstigt.

När han upplystes om skulden betalade han den. Och den 3 november ströks betalningsföreläggandet hos Kronofogdemyndigheten.

Tycker du att det påverkar din trovärdighet som ekonomisk talesperson?

– Det är ett misstag som kan drabba de flesta. Det är väldigt många som har varit i samma situation. Det tycker inte jag visar på slarv. Sedan tycker jag att man måste lära sig av sina misstag och det har jag kanske inte alltid gjort men nu har jag gjort det.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: