Stöddemonstration för Omar Mustafa

Omar Mustafa anklagades för att vara antisemit och tvingades avgå från Socialdemokraternas partistyrelse efter mindre än en vecka.

I dag anordnade föreningen Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm en stödmanifestation för honom.

– Omar har tagit avstånd från de här extrema åsikterna och det hade jag hoppats att partiledningen skulle tro på, säger styrelseledamoten Sara Kukka-Salam.

Omar Mustafa valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse den 7 april efter att ha nominerats av Socialdemokraterna i Stockholm.

Men när det blev känt att han i egenskap av ordförande för Islamiska förbundet varit med och bjudit in föreläsare med antisemitiska åsikter, haglade kritiken mot utnämningen. Bland anant tyckte Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvenatt Mustafa var tvungen att välja mellan Islamiska förbundet och partistyrelsen.

Omar Mustafa försvarade sig i ett brev till Aftonbladet, men mindre än en vecka efter utnämningen av honom uppmanade Veronica Palm, ordförande för Stockholms arbetarekommun, Mustafa att avgå eftersom ”situationen blivit ohållbar”.

”Kan inte avsätta efter rykten”

I dag anordnade Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm en stödmanifestation för Mustafa, som är föreningens ordförande, utanför Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

”Vi kräver att Socialdemokraternas partiledning uttalar att de har förtroende för Omar Mustafa”, skriver de på sin hemsida.

– Väljer man att avsätta en person från en ledande position kan det inte baseras på rykten, utan man måste göra sin hemläxa och vara källkritisk. I det här fallet har Omar också tagit avstånd från de här extrema åsikterna och det hade jag hoppats att partiledningen skulle tro på, säger Sara Kukka-Salam, styrelseledamot i Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm.

– Det som har varit mest problematiskt är att man har målat upp en bild av att det finns en motsättning mellan att vara muslim och att vara socialdemokrat. För mig är islam framför allt en religion som kämpar för de svaga i samhället och därför kan mina muslimska värderingar absolut kombineras med socialdemokratiska värderingar om lika värde.

”Religionen går före”

Hayaat Ibrahim, 20, som inte är socialdemokrat men ändå var på plats för att stödja Omar Mustafa, är också kritisk mot partiets sätt att hantera frågan.

– Efter Stefan Löfvens uttalande står det väldigt tydligt att det inte är förenligt att vara muslim och socialdemokrat. Men om man tvingas välja mellan sin religion och att vara socialdemokrat så är det egentligen inte ett val, utan det är ju religionen som kommer före, vilket innebär att svenska muslimer inte kommer att rösta på Socialdemokraterna. Synd för dem, valet är nästa år, säger Hayaat Ibrahim.

Publisert: