Nyheter

Almqvist: Därför flyttade jag till Ungern

Av: 

Emmelie Wallroth

Erik Almqvist.
Erik Almqvist.

NYHETER

Före detta SD-toppen Erik Almqvist har emigrerat till Ungern.

Nu berättar han för Aftonbladet om anledningen till flytten.

”Den svenska fåran av genus och mångkulturalism får man leta efter sympati för”, skriver Almqvist i ett mejl. 

Den tidigare riksdagsledamoten och sverigedemokraten Erik Almqvist har lämnat Sverige och flyttat till Budapest i Ungern.

I ett mejl till Aftonbladet berättar han om hur han ser på sin utlandsflytt. Han räknar med att kunna leva och arbeta huvudsakligen i Ungern.

”Och jag upplever redan att jag har möjligheter att få visst uttryck för mitt samhällsengagemang även här.”

”Socialkonservativt och nationalistiskt”

”Kort uttryckt kan man säga att frihetlig socialkonservatism och nationalism är norm i Ungern och den svenska fåran av genus och mångkulturalism får man leta efter sympati för.”, skriver Erik Almqvist.

– Det är hans ordval. Det är präglat av den politik som SD står för och som i Sverige uppfattas som extrem, och den politiken är mainstream i Ungern, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

I det senaste valet i Ungern vann den borgerliga alliansen Fidesz.

– Utifrån ett svenskt perspektiv är det ett socialkonservativt nationalistiskt parti. De fick en egen majoritet i parlamentet och sedan dess har man utnyttjat ställningen att driva igenom sin egen politik.

Enligt Andreas Johansson Heinö har Sverigedemokraterna ofta framfört att Ungern är en slags förebild.

– Att man gillar Fidesz. Det är klart att det finns en opposition i Ungern och att det är en stor bredd, men personer med SD-åsikter har lättare att känna sig hemma där än i Sverige, säger Andreas Johansson Heinö.

Ville lämna efter hotbild

I ett par års tid har Ungern varit lite Erik Almqvists ”andra land” och han berättar att han har lägenhet, vänner och bekanta i Budapest.

”När jag i samband med riksdagsutträdet blev av med SÄPO:s personskydd och insåg att jag idag har en markant hotbild från subkulturella grupper, bestämde jag mig för att lämna Lund för Budapest.”

Flytten kan innebära ett skatteklipp för den tidigare SD-toppen. Hur Almqvist ser på det uttalar han sig inte om.

”Skattemässiga skillnader mellan Sverige och Ungern och dessas konsekvenser för mig personligen har jag inte någon tillräcklig överblick av för att kunna uttala mig om idag.”, skriver Erik Almqvist.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: