’Planerar en robotattack’

Hoten trappas upp – nu tar USA på sig skulden

Attacken kan vara nära ­enligt USA:s hemliga spaningar­ på Nordkorea.

Nu befarar Pentagon att det är deras eget fel.

– Vi har anklagat Nord­korea för att höja insatserna, nu är vi rädda att vi har gjort precis samma sak, ­säger en källa.

Koreakrisen fortsätter ­eskalera. Varje dag trappas hoten upp och nu uppges Nordkoreas militär förbereda sig för krig. I går morse rapporterades att landet flyttade robotar österut.

Och enligt USA:s hemliga avlyssning av Nordkoreas kommunikation kan attacken vara bara dagar bort, uppger CNN.

– De planerar en robot­attack de kommande dagarna eller veckorna, säger en amerikansk försvarskälla till tv-kanalen.

Krävde ett slut

Källan uppger att de inte vet om det rör sig om ett test eller en skarp offensiv, skriver AP.

Nordkorea har tidigare uppgett att de nu har godkänt en ”skoningslös kärnvapenattack” mot USA och att ”explosionen kommer i dag eller i morgon”.

Natten mot i går krävde USA ett slut på den provokativa retoriken. Och den ­senaste veckan har de visat att de tar hoten på allvar. De har förstärkt sin närvaro med bland annat soldater specialtränade för kärnvapen- och kemiska attacker, stridsskepp och missilförsvar.

Åtgärder som inte ingår i den plan Obamas regering tagit fram för hanteringen av krisen, uppger CNN.

Nu fruktar den amerikanska försvarsmakten att deras allt hårdare retorik mot på Kim Jong-Uns hot kan utlösa ett krig.

– Vi har anklagat Nordkorea för att höja insatserna, nu är vi rädda att vi har gjort precis samma sak, säger en amerikansk försvarskälla till CNN.

Redo att försvara

I natt försökte USA skruva ner tonen, eftersom situationen ”inte behöver hetta till mer”, enligt försvarsdepartementets talesman Victoria Nuland.

– De åtgärder vi har gjort handlar om att visa sydkoreanerna och våra allierade i regionen, inklusive japanerna, att vi är redo att försvara dem mot hot, säger Pentagons talesman George Little till CNN.

En amerikansk försvarskälla säger till AFP att det krävs ”hårda tag” mot Nordkorea – men att den nya taktiken är ”klättra ner från den stegrande krisen och försöka minimera risken för felberäkningar”.

– Ingen ska tro att vi står på gränsen till krig, i alla fall inte just nu, och vi måste göra allt vi kan för att undvika det, säger källan till AFP.

Officiellt uppger försvarsdepartementets Victoria Nuland:

– Vi är ­beredda att gå en annan väg än den vi är inne på, om Nord­korea agerar annorlunda.

Publisert: