Nya uppgifter: Reinfeldt godkände fiaskoaffären

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Det nederländska bolaget kostade 97 miljarder kronor

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Anders Borg.

Statligt ägda Vattenfall köpte 2009 nederländska bolaget Nuon för 97 miljarder kronor.

I efterhand kallas affären för ”Sveriges sämsta någonsin” och statsminister Fredrik Reinfeldt lägger ansvaret på dåvarande näringsminister Maud Olofsson.

Nu avslöjar TV4 att statsministern godkänt affären.

Köpet av det nederländska bolaget Nuon har i efterhand mötts av enorm kritik och enligt SvD varnades det redan innan affären för att priset – 97 miljarder kronor – var alldeles för högt.

Regeringen kritiseras och har genom SvD:s granskning av köpet fått många frågor om hur man tänkt innan man genomförde Sveriges största kontantuppgörelse någonsin.

Men hittills har statsminister Reinfeldt och finansminister Anders Borg skjutit i från sig kritiken.

Reinfeldt hänvisar i en intervju med Sveriges radios Ekot ansvaret till dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C). Och uppger att det är hon som har haft kontakt med Vattenfall och att det är det bolagets styrelse som har ansvaret.

På torsdagen avslöjar TV4 dock att Fredrik Reinfeldt godkänt köpet.

I flera dokument beskrivs att Fredrik Reinfeldt och de styrande i Alliansen har informerats om affären. I en mötespromemoria från

den 12 februari 2009 från Näringsdepartementet står det att man fått återkoppling från den politiska ledningen efter samtal mellan Maud Olofsson och det inre kabinettet, enligt TV4 Nyheterna.

Där står: ”Finns ej skäl att säga nej till affären”.

Fredrik Reinfeldt har avböjt att kommentera de nya uppgifterna, enligt kanalen.

Publicerad: