Nyheter

Tintin-böcker kastas ut från Kulturhuset

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Böckerna om seriefiguren Tintin har rensats bort från hyllorna i ungdomsbiblioteket på Kulturhuset i Stockholm, rapporterar DN.

Behrang Miri, Kulturhusets konstnärlige ledare för barn och unga, menar att de är rasistiska.

– Tintin speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt, säger han till DN.

Att Tintin har rensats ut från hyllorna på ungdomsbiblioteket Tiotretton är en del i arbetet mot hans vision om att personalen på Kulturhuset ska arbeta med antirasism och genusfrågor. Till DN har Behrang Miri sagt att han vill att barn redan i tidig ålder för att diskutera normer och schabloner.

– Den bild Tintinböckerna ger av exempelvis afrikaner är afrofobisk. Afrikaner är lite dumma medan araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor. Bilden av ”skogsturken” finns kvar, det handlar om exotisering och orientalism, säger han.

Fördomsfull bild

Behrang Miri menar att han fått starka reaktioner på Tintin-böckerna bland sina somaliska och eritreanska vänner, skriver DN.

– Barn läser inte det finstilta, de går in i berättelsen direkt. Den fördomsfulla bilden blir stigmatiserande. Tintin speglar en nidbild med ett kolonialt perspektiv. Små barn tar in det okritiskt.

”Se över litteraturen”

I arbetet med att förverkliga Kulturhusets vision har personalen också ombetts att undersöka om det finns fler böcker med homofobiskt eller utlänningsfientligt innehåll.

– All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur. Många människor från afrikanska länder bor här i dag, men vi har alldeles för lite kunskap om dem, säger han.

Tintinböckerna går fortfarande att låna och läsa på Kulturhusets Serietek.

”Det är fel”

Ordförande för Seriefrämjandet, Fredrik Strömberg är mycket kritisk till att Tintin plockas bort.

– Jag tycker att det är fel. Jag tycker inte att man ska censurera på det sättet, barn är smartare än så. Man ska snarare lyfta fram och prata om de dumheter vi gjort än att gömma undan dem, då gör vi bara om misstaget, säger han till TT.

Han håler med om att det finns fördomar i böckerna eftersom författarna är ”barn av sin tid”.

– Men att censurera och gömma undan dem tror jag inte är rätt sätt att hantera det, säger han.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: