Livstids fängelse för Manidjas mördare

Manidja blev bortgift som 20-åring under en resa till Afghanistan.

Den 22-årige maken Safiullah Jan Noor Zaman följde med till Sverige och började här att kontrollera hennes liv - och till slut mördade han henne.

Södertörns tingsrätt har nu dömt honom till livstids fängelse och sedermera utvisning.

Han döms även för våldtäkten på Manidja som ska ha skett två till tre dagar före mordet. Safiullah Jan Noor Zaman ska även betala skadestånd på nära 200 000 kronor till Manidjas anhöriga.

Tingsrätten skriver i domen att motivet för mordet har varit hedersrelaterat. Syftet var att han ville förhindra att Manidja skulle dra skam över familjen, eftersom han misstänkte att hon varit otrogen. Misstankar som enligt tingsrätten var ”uppenbarligen ogrundade”.

I domen skriver tingsrätten att Manidja utsattes för en tortyrliknande misshandel innan han mördade henne.

Safiullah döms även för olaga hot mot Manidjas syster.

Viktigt att ta ställning

Elisabeth Massi Fritz, som är familjens advokat säger till Aftonbladet att hon är mycket nöjd med domen som hon menar är ”väldigt stark”.

Tillsammans med sina klienter kompletterade de gärningsbeskrivningen med att förtydliga att motivet för Safiullah var att återupprätta hedern.

– Vi tycker att åklagare ska skriva att det är hedersmord när det är hedersmord. Och denna dom visar också att tingsrätten har möjlighet att ta ställning till det när det har det i gärningsbeskrivningen. Och det är extra viktigt att man vågar ta ställning till det i den här typen av mål, säger Elisabeth Massi Fritz.

Att hedersmotivet slås fast är viktigt eftersom det är "en försvårande omständighet", anser Massi Fritz. Vidare är hon lite förvånad över att tingsrätten dömer till livstid.

– Det är lite ovanligt i dag, det hör ju till de svåraste brotten som Mangs och många andra. Och även med utvisning i det här fallet, säger hon.

Aftonbladet har sökt Safiullahs försvarsadvokat.

Giftes bort

Som 20-åring blev svenska Manidja bortgift under en resa till Afghanistan.

Under nästan två års tid levde hon med en man som ska ha kontrollerat, misshandlat och våldtagit henne.

I augusti larmades polisen till lägenheten i Hallunda söder om Stockholm.

Safiullah trodde att Manidja inte var oskuld när de gifte sig och konfronterade henne med sina misstankar i augusti 2012. Han band fast henne och våldtog henne.

Dagen efter flydde hon till sin familjs lägenhet och berättade vad som hänt. Mamman ska ha uppmanat henne att lämna sin man.

Samma dag som mordet inträffade var Manidja i mammans lägenhet, vid 16-tiden på eftermiddagen trängde sig maken in.

Efter ett kortare tumult där Manidja fälldes till golvet skar han halsen av henne. När ambulansen kom till platsen var hon död.

Publisert: