Vill du åka till Mars och aldrig återvända?

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Då är det rätt tid att söka nu

1 av 2 | Foto: Mars-One.com
Så här tänker företaget Mars One att rymdbasen ska se ut.

Ett holländskt företag planerar att skicka upp människor för att bygga en koloni på Mars 2023.

De som åker återvänder aldrig.

Är du less på jordelivet är det nu du ska passa på – rekryteringen har startat.

Planen: att om nio år skicka upp fyra personer i en rymdkapsel för att sju månader senare anlända på "den röda planeten", dit ingen människa någonsin åkt.

Ingen återvänder

Därefter kommer ytterligare två personer ansluta vartannat år. Ingen av dem kommer någonsin att återse jorden igen, om allt går enligt planerna.

På Mars ska kolonin leva i ett självförsörjande ekosystem som exporterats från jorden.

Det är ett holländskt icke vinstdrivande företag, Mars One, som ligger bakom det spektakulära projektet att kolonisera planeten mars. Allt ska finansieras genom intäkter från sponsorer, reklamintäkter och sändningstillstånd, då allt kommer att sändas live.

Nu utlyser företaget de första fyra platserna globalt. Kriterierna som krävs är att de sökande måste vara: över 18 år, vid god fysisk och psykisk hälsa och hängivna programmet. De måste också vara uthålliga, anpassningsbara nyfikna, kreativa och påhittiga.

Psykisk stabilitet viktigast

Man behöver inte vara astronaut, professor eller läkare för att vara aktuell. Det viktigaste är förmågan att leva och samarbeta med andra, eftersom "projektet" är på livstid.

– Psykisk stabilitet, förmågan att vara ditt bästa när saker och ting är som värst är vad Mars One letar efter. Om du är personen alla skulle välja att ta med sig på en öde ö, vill vi att du söker, säger Nobert Kraft, medicinsk chef på Mars One och tidigare forskare på NASA, i ett pressmeddelande.

Redan innan den officiella ansökningstiden startade i går, har över tusen sökande som vill bosätta sig på Mars hört av sig till företaget.

Slutskedet av uttagningsprocessen kommer att tv-sändas senare i år och astronauterna kommer att genomgå åtta års träning inför avfärden.

"Big Brother bleknar"

En av de tyngre namn som rekryterats för att agera förespråkare är Nobelpristagaren i fysik 1999, professor Gerard T Hooft. I en presentationsfilm för det enorma projektet säger han:

– Min första reaktion, som för vem som helst som presenterades inför det här, var att det här aldrig skulle fungera.

Nu säger han sig ha omvärderat saken.

– Jag tror att det här kan bli den mest spektakulära mediehändelsen någonsin, som kommer att ses av alla på hela jorden. Big Brother kommer att blekna i jämförelse.

Läs mer om hur du ansöker här.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN