Mette-Marit kritiseras för lyxklänningar

Av: Iris Wigur

Publicerad:
1 av 5 | Foto: AP

Den norska kronprinsessan Mette-Marit är i blåsvädret. Nu kritiseras hon för att bära alldeles för dyra, exklusiva klänningar.

– När folk bara är upptagna av vilka klänningar jag har på mig är det något som är riktigt galet, säger Mette-Marit själv.

Mette-Marits lyxiga klänningar har kritiserats förut och debatten fick åter nytt liv när den norska tidningen VG:s modesajt, minmote, publicerade ett 14-sidigt reportage på temat. Hittills i år har Mette-Marit burit flera nya, dyra klänningar från lyxiga modehus som Pucci, Giambattista Valli och Valentino.

– När folk bara är upptagna av vilka klänningar jag har på mig är det något som är riktigt galet, sade Mette-Marit själv i en kommentar, skriver minmote.

Snabbt fick hon svar på tal när den norska tidningen Kapitals redaktör Vibeke Holth twittrade "Är det inte riktigt galet när Mette Marit- som lever på statliga medel - använder tiotals miljoner på klänningar?".

Syns i dyra klänningar

– Den här debatten brukar poppa upp ganska regelbundet och det är för att hon syns i riktigt dyra haute couture-klänningar. Men det gör alla drottningar och prinsessor, det är inget unikt, säger Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovexpert.

Debatten startade när Mette-Marit kritiserades för att gå på välgörenhetsgala i en klänning för 200 000 kronor.

– Det är en stor kontrast att en prinsessa pratar om att hjälpa utsatta barn när hon själv bär en sådan dyr klänning. Men Mette-Marit är extremt medveten om hur medier fungerar och måste vara beredd på sådana frågor. De är berättigade, säger Jenny Alexandersson.

Får mycket rabatt

Det norska hovet har tidigare försvarat Mette-Marit med att hon får rabatt hos flera av modehusen och köper kläder på rea.

– Det är vanligt med rabatterade priser. Kungligheterna är modehusens bästa reklampelare, de vill gärna klä prinsessor. Det kan vi även se här i Stockholm att vissa butiker ger prinsessan Madeleine stora rabatter. Men det blir lite problematiskt, för å ena sidan är det bra om det minskar antalet skattepengar som går till klänningar, men å andra sidan handlar det om sponsring, säger Jenny Alexandersson.

Våra svenska kungligheter har också en hel del dyrgripar i garderoberna. Men de är noga med att återanvända dyra klänningar för att visa att de inte slösar med skattemedel.

Bara kvinnorna som drabbas

Prinsessorna shoppar även hos budgetkedjorna.

– Både Victoria och Madeleine är använder även kläder från h&m, Zara och Massimo Dutti. De blandar billigt med riktigt dyrt och det blir en sund balans där, säger Jenny Alexandersson.

Roger Lundgren är chefredaktör för Kungliga magasinet. Han menar att kritiken endast drabbar kvinnliga kungligheter.

– Det är ingen som bryr sig om herrarna kommer i skräddarsydda Armanikostymer som kan kosta hur mycket som helst. Det blir ett starkt genustänk där, säger han.

Publicerad: