Tre stater i USA ska rösta om en legalisering av cannabis

avOskar Forsberg

Presidentvalet är inte det enda val som engagerar amerikanerna - i alla fall inte i delstaterna Colorado, Washington och Oregon.

Där ska väljarna, den 6 november, inte bara rösta fram en president utan kan också sätta ett kryss om de önskar en legalisering av marijuana eller ej.

Foto: AP
Slutpuffat.

Cannabis är olagligt i de tre staterna men nu kan det bli slut på förbudet. Det ser emellertid inte ut att bli lika jämnt i cannabisvalet som i presidentvalet. I Oregon visade nyligen en opinionsundersökning från Survey USA att 41 procent vill att förbudet ska vara kvar och att 37 procent vill legalisera marijuana. 22 procent uppgav att de ännu inte hade tagit ställning i frågan.

I en annan opinionsundersökning, som genomfördes av företaget Angus Reid i hela USA i juni i år, var 52 procent av den amerikanska befolkningen för en legalisering av cannabis, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Receptbelagt i 17 stater

I 17 amerikanska delstater samt i District of Columbia är det sedan tidigare möjligt att få cannabis på recept, man menar att det kan lindra bland annat cancerpatienters lidande.

Fast i folkomröstningarna i de tre staterna i november handlar det inte om att tillåta cannabis för medicinskt bruk, utan i stället om en total legalisering.

I Colorado menar förespråkarna för cannabis att en legalisering skulle göra detsamma för den kontroversiella örten som för alkoholen, då den var förbjuden i USA. Man hävdar att staten skulle få en rejäl skatteintäkt medan man samtidigt får bort mycket av den kriminalitet som idag omgärdar hanteringen av cannabis.

Kandidater mot legalisering

Båda presidentkandidaterna är, enligt Reuters, emot en legalisering. Varken Obama eller Romney har, enligt nyhetsbyrån, inte heller visat någon större vilja att debattera det kontroversiella ämnet.

Nyligen har emellertid flera toppolitiker i Colorado och Washington gått ut offentligt och sagt att de står bakom en legalisering, uppger Reuters. Senast den republikanska Michael Baumgartner som är kandidat till senaten.