Mejla

Wolfgang Hansson

Misstagen Obama inte får göra i natt

Publicerad:

NYHETER

Måste vara mer aggressiv utan att vara oförskämd

Obamas insats i den förra debatten var inte perfekt.
Foto: AP
Obamas insats i den förra debatten var inte perfekt.

Inför nattens nya holmgång mot Mitt Romney står president Obama inför ett dilemma.

Han måste skärpa sig och får inte göra om sina fatala misstag från debatt ett.

Men han får inte heller bli f ö r aggressiv.

Obama har inte råd med en brakförlust till.

När de stod där sida vid sida under den första debatten verkade Mitt Romney plötsligt minst lika presidentlik som Barack Obama. Presidentens usla framträdande fick en fördämning att brista. Väljare som tidigare varit skeptiska började strömma över till Romney.

Från att inför debatten ha haft en ledning med dryga tre procent i ett snitt av nio opinionsmätningar som redovisas av sajten Real Clear Politics, ligger Obama i dag under med en och en halv procent. Ett skifte på 4,5 procent på mindre än två veckor.

Även i viktiga delstater som avgör valet - exempelvis Florida och Ohio - har tidigare klara Obama-ledningar raderats ut eller krympt betänkligt.

Obama måste få stopp på Romneys momentum. Annars är det bara att packa kartongerna och boka flyttbil från Vita huset.

Svaga punkter

Nattens debatt kan bli avgörande för Obamas segerchanser.

Vi kommer att få se en mycket tuffare och mer engagerad Obama. Han måste attackera Romney på dennes svaga punkter. Hur ska Romney finansiera sina gigantiska skattesänkningar? Hur ska han skapa de 12 miljoner jobb han utlovar? Hur ska han kunna skära kraftigt i statens budget utan att det drabbar medelklassen?

Ett antal punkter där Romney hittills vägrat att gå in på detaljer.

Lögnare

För att låna Helene Coopers ord i New York Times; Obama måste hitta ett sätt att kalla Romney en lögnare utan att låta oförskämd.

Under den förra debatten gjorde Obama ett antal uppenbara misstag som han inte får upprepa.

Att långa stunder titta ner i sina papper istället för att möta motståndarens blick är en dödssynd.

Obama måste visa lite av det engagemang och den passion som gjorde att han fick så många människor med sig i förra valet.

Ny Obama en fara

I den första debatten var Obama för snäll och artig. Han verkade tro att han i egenskap av president automatiskt skulle vara överlägsen sin motståndare i åskådarnas ögon. Att det skulle skada honom om han höjde rösten.

Den nye Obama vi får se i natt är nödvändig men innebär också en fara. Risken är att han överkompenserar och blir alltför aggressiv.

Ungefär som Al Gore i debatten mot George W Bush år 2000, fast tvärtom.

Gore kände sig så överlägsen Bush att han suckade och stönade åt vad denne sa i den första debatten. Vilket gjorde att sympatierna hamnade hos Bush. Inför debatt nummer två var det en helt ny Gore i rutan. Så silkeslen och artig att han inte verkade trovärdig. Det var så uppenbart att han ändrat sig bara för att tillfredsställa kritikerna.

Obama får inte gå i samma fälla.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: