Peter Eriksson siktar mot EU

"Något av det mest spännande jag kan tänka mig nu"

Peter Eriksson och Isabella Löwin
Peter Eriksson och Isabella Löwin

Visby. Miljöpartiets tidigare språkrör Peter Eriksson, 54, får inte sitta i riksdagen efter i höst - på grund av partiets regler om rotation bland ledamöterna.

Därför kandiderar han nu i stället till en plats i EU-parlamentet.

– Jag tycker det här är det mest spännande jag kan tänka mig nu, säger Eriksson.

Miljöpartiets rotationsprincip innebär att en riksdagsledamot som mest får sitta tre mandatperioder, sedan måste man lämna över till andra. Det gör att Peter Eriksson, tidigare språkrör och mångårig riksdagsledamot, inte kan väljas om ännu en period.

I dag offentliggjorde han att han nu i stället siktar på en ny politisk karriär, som parlamentariker i EU.

"Öppnare EU"

– Jag vill bidra till att EU ska bli öppnare och mindre korrupt. Men också att vara med och göra den gröna gruppen till en ledande kraft mot nationalismen. Det är en fortsättning av det demokratiarbete jag har gjort och gör i riksdagen, säger Eriksson.

Peter Eriksson är i dag ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, KU. Ett uppdrag som han beskriver som "det bästa han haft i riksdagen".

– Att vara ordförande i KU är jag omåttligt stolt över och det är något jag tycker är väldigt viktigt. Men det kan jag ju inte fortsätta med på grund av att jag roterar ut, enligt våra principer som jag tycker är viktiga, säger han.

Enligt det förre språkröret har han uppvaktats också om att ta på sig uppdrag utanför politiken, något som han valt att tacka nej till.

– Jag tycker när jag funderat att göra ett försök att göra saker i EU är det mest spännande jag kan tänka mig.

Byter med Schlyter

Miljöpartiet har i dag två platser i EU-parlamentet i Bryssel, Isabella Lövin som kandiderar på nytt och Carl Schlyter som i stället siktar mot riksdagen. Därmed kan Eriksson komma att "byta plats" med Schlyter.

Peter Eriksson tror dock att partiet kan växa ytterligare i valet i maj nästa år.

– Vi var bara tvåtusen röster ifrån tre mandat senast, så tre eller fyra platser tror jag på, säger han.

Vem som hamnar i topp på MP:s lista är ännu inte klart. Medlemmarna fastställer ordningen vid ett provval i januari nästa år.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN