Kraftigt skalv öster om Grönland

NYHETER

Ett skalv som uppmätts till 6,6 har inträffat i Atlanten öster om Grönland och norr om Island, uppger det amerikanska seismologiska institutet USGS enligt Reuters.

Det är inte känt om jordbävningen har orsakat skador någonstans.

Skalvet lokaliserades till ett havsområde drygt nio mil från Olonkin-byn, den enda bebodda platsen på den norska ön Jan Mayen. Det är 70 mil från skalvområdet till Akureyri på Island.

Kändes i Reykjavik

Geologer uppgav att en jordbävning även kunde kännas i Islands huvudstad Reykjavik på torsdagen. Den jordbävningen inträffade nära jordskorpan och upplevdes som ganska kraftig, men enligt AFP vållade den inga skador. Islänningarna angav magnituden på detta skalv till 4,1.

”Väggarna skakade”

Ingen av dem som bor på ön Jan Mayen skadades vid skalvet. Men personalen vid den lokala väderstationen uppger att skalvets verkningar var högst påtagliga.

– Väggarna skakade och saker flög ut från hyllorna. Så ja, nog kände vi av skalvet, säger stationschefen Thor Paul Gjelseth till nyhetsbyrån NTB.

Enligt Gjelseth är det sällan som de boende på ön upplever så kraftiga skalv.

Ingen av de 20 personer som bor på ön skadades dock vid skalvet. Inte heller vid det skalv som inträffade på Island rapporteras någon ha kommit till skada.