Drottning Silvia anmäler montaget

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vill få bilden prövad av Pressens opinionsnämnd

Foto: KRISTER HANSSON/ELISABETH OHLSON WALLIN (MONTAGE)

Drottning Silvia har anmält Aftonbladet och flera andra tidningar till Allmänhetens pressombudsman, PO.

Orsaken är konstnären Elisabeth Ohlson Wallins bildmontage med bland annat kungaparet och artisten Camilla Henemark.

Bilden "Pizzabuffén" publicerades ursprungligen i tidskriften Tiden i oktober förra året, och senare även i bland annat Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan.

Bilden är ett montage där Camilla Henemark ligger naken på ett bord, endast skyld av en pizza. Runt bordet sitter kungen och flera av hans kompisar, bland annat Carl Adam "Noppe" Lewenhaupt och Anders "Aje" Philipsson.

Figurerade i kungaboken

Vid samma bord sitter även förre nattklubbsägare Mille Markovic, en av uppgiftslämnarna i den omdiskuterade boken "Den motvillige monarken".

På golvet sitter Silvia med en skurborste, till synes upptagen med att försöka skura bort ett hakkors från golvet.

Genom riksmarsalk Svante Lindqvist har drottningen PO-anmält bilden. I anmälningen skriver han:

"Fotomontaget i förening med rubriken förmedlar påståendet att HM Drottningen sökt sopa nazismen under mattan för att därmed dölja förintelsen."

"Sårande och illvillig"

Pressombudsmannen har dock inte funnit skäl att vidta någon ytterligare åtgärd med anledning av anmälan. PO Ola Sigvardsson skriver visserligen i beslutet att "det är lätt att instämma i riksmarsalkens påstående att bilden är kränkande, sårande och illvillig". Men han anser ändå inte att bilden är så kränkande att den går över gränsen för vad som pressetiskt kan accepteras.

Hovet har nu därför överklagat ärendet till Pressens opinionsnämnd, PON.

I sin överklagan av beslutet skriver riksmarsalken att ""H M Drottningen utsatts för en synnerligen allvarlig och oförsvarlig publicitetsskada. Skadan förstärks av att M H Drottningen är gemål till Sveriges statsöverhuvud och således har att företräda nationen i Sverige och utomlands."

Motiveras av allmänintresset

Aftonbladets publisher Jan Helin kommenterade nyheten i en extrainsatt direktsändning från redaktionen.

– Det fanns ett allmänintresse i att publicera den här bilden. Den är gjord av en av Sveriges mest kända konstnärer och avsedd att visas för allmänheten. Den var framtagen som en satir över en rad händelser kring kungafamiljen som var aktuella vid den här tiden. 

Aftonbladet har sökt Elisabeth Ohlson Wallin för en kommentar.

Den här artikeln har kritiserats av Pressens opinionsnämnd. Här kan du läsa vad de tycker.

Den här texten går inte längre att kommentera

Vi har rundat av diskussionen. Tidigare inlägg går dessvärre inte att se, en tekniskt brist vi är medvetna om. /Redaktionen

Publicerad: