Demonstranter kastar ägg inför Wilders tal i Malmö

avVictor Friberg

NYHETER

I dag talade den nederländske partiledaren Geert Wilders i Malmö.

Och trots att polisen räknat med flera protester blev det aldrig några direkta oroligheter.

– På det stora hela har det varit väldigt lugnt, säger Oisín Cantwell, Aftonbladets reporter på plats.

Vid tvåtiden i dag höll Geert Wilders, som beskrivs som en galjonsfigur inom den antimuslimska rörelsen, ett föredrag i Malmö.

Polisen hade kraftsamlat inför mötet eftersom flera demonstrationer väntats, och det hittills har det inte inträffat några större incidenter.

– Det var ju några demonstranter som skrek och kastade ägg innan mötet men annars har det varit lugnt, säger Aftonbladets Oisín Cantwell.

Fejkanmälningar

Då och då skanderade demonstranterna, som samlats utanför möteslokalen, ”stoppa rasismen”, men vare sig demonstranterna eller publiken blev så stor som polisen förväntat sig.

– Nej, polisen hade väl räknat med att uppåt 300 personer skulle besöka föreläsningen men det kom bara ett knappt hundratal. Och demonstranterna blev inte heller så många som polisen trott, säger Oisín Cantwell.

Talade i 45 minuter

Säkerheten kring lokalen var ordentligt tilltagen och på vägen in kroppsvisiteras samtliga besökare.

– Utöver poliserna har man egen säkerhetspersonal här på plats. Alla blir visiterade på vägen in och alla fotografer har fått klara besked om att det är totalt förbjudet att fota och filma publiken. Man får helt enkelt enbart fotografera Geert, säger Oisín Cantwell.

Wilders, som leder Nederländernas tredje största parti, hade bjudits in till Malmö av Tryckfrihetssällskapet och talade i drygt 45 minuter.

– Efter sitt tal så svarade han på en del frågor och stämningen i lokalen var mycket lugn. När mötet väl var över så hade dessutom de flesta demonstranterna droppat av så det var lugnt då också, även om ett antal demonstranter stod kvar och skrek, säger Oisín Cantwell.