Nyheter

Släpptes – efter 2,5 år i isolering

Av: 

Oisín Cantwell

NYHETER

Klockan 11.03 öppnades luckan i dörren till cellen av en vårdare som berättade att Göran omedelbart skulle släppas.

Den unge mannen, som har tillbringat sina senaste tre födelsedagar i isolering, bad honom stänga igen, han behövde några minuter för sig själv.

Nu, ett antal timmar senare, kommer Göran, vi kan kalla honom så, glädjestrålande mot mig på sin advokats kontor och skakar hand.

Just denna detalj är inte så ovidkommande som det kanske låter, då han inte tilläts göra det då vi ett dygn tidigare träffades på häktet i Sollentuna för en intervju på 30 minuter som övervakades av två kriminalvårdare.

Så rigorös var isoleringen av denne man, mot sitt nekande dömd till åtta års fängelse för inblandning i den stora kokainligan, för bara en dag sedan.

I dag fattade Svea hovrätt ett mycket ovanligt beslut. Trots att mannen är misstänkt för att ha försökt koordinera en ligamedlem att sommaren 2009 möta en båt i karibiska för att ta emot 713 kilo kokain så släpps han.

Skälet är att domstolen anser att det vore orimligt att hålla honom häktad längre än de 857 dagar han redan har suttit för ett brott vars minimistraff är två veckors fängelse.

Få suttit lika länge

Det är några få som har suttit längre utan lagakraftvunnen dom. Vi har John Ausonius, dömd för ett mord, nio mordförsök och nio bankrån, men den processen försenades av att han tvingades byta advokater efter att ha spöat dem han hade.

Samt en man från Rwanda, dock misstänkt för något så svårutrett som folkmord i sitt hemland.

Under häktningsförhandlingen i torsdags var de tre åklagarna, som med näbbar och klor kämpat mot ett frisläppande, djärva nog att hävda att Göran mår bra trots snart tre års häktning med restriktioner.

Hovrätten väljer i sitt beslut att, med juridikens sedvanliga lågmäldhet, närmast gäspa åt åklagarnas kanske inte helt trovärdiga resonemang:

"Det saknas anledning att ifrågasätta XX:s uppgifter om att han farit illa av att vara i stort sett isolerad under så lång tid".

Firat tre jular i häktet

Sanningen är att synen har försämrats och benen börjat förtvina av för lite motion under de långa isolerade månaderna.

Domstolen har möjligen även i bakhuvudet att den för bara några veckor sedan kom fram till att Stockholms tingsrätt gett Göran en så orättvis rättegång att han eventuellt hade friats om den hade gått korrekt till.

Tingsrätten gjorde bland annat något så häpnadsväckande som att vägra kalla ett vittne som mycket väl hade kunnat lämna avgörande uppgifter till förmån för den 30-årige mannen.

Han har firat tre jular i häkte, hunnit fylla 28, 29 och 30. Först med restriktioner från åklagare. När de hävdes beslöt Kriminalvården att isolera honom.

"Jag är snurrig"

– Jag är snurrig i huvudet. Alla intryck. Jag är inte van vid att se människor, säger han.

Att Göran släpps är dock ingen fingervisning om att han kommer att frias. Om ett par veckor börjar rättegången i hovrätten. Det kan gå hur som helst.

Smiter han från den så fastställs tingsrättens dom och han måste då hålla sig gömd i 15 år för att komma undan.

Säkerligen anser vissa att det inte finns någon anledning att dalta med misstänkta knarksmugglare och att det var fel att släppa honom.

De glömmer att om inte rättsäkerheten omfattar alla så kommer den förr eller senare inte att omfatta någon.

Och den dagen kan det vara din tur att på grumliga grunder sitta isolerad i 857 dagar.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: