Svenska företagen som annonserat på antisemitisk blogg

NYHETER

Ikea: ”Det är helt oacceptabelt”

Bloggen är rasistisk och tydligt antisemitisk.

Samtidigt har där förekommit annonser från bland andra Silja Line, Sats och Ikea.

– Det är helt oacceptabelt. Det är en sida vi absolut inte vill annonsera på, säger Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea Sverige.

På den rasistiska bloggen sprids både antisemitism och antiislamistiska budskap. Den anonyme bloggaren har även lagt ut en egenproducerad intervju med partiledaren för nazistiska Svenskarnas parti, ett parti som är väl omskrivet på bloggen.

Under inläggen publiceras annonser – där flera stora svenska företag synts.

Ingen koll

Bland företagen som synts på bloggen finns Ikea, Sats, OK, Silja Line, Asics, Roskilde-festivalen och Western Union.

När Aftonbladet ringer runt bland företaget har man inte haft koll på bloggen där annonserna funnits.

– Vi köper annonsering på internet i annonspaket. Här har något blivit fel och så här får det absolut inte vara. Vi

har stoppat alla annonsering till det här paketet tills vi har utrett vad som har hänt, säger Sara Paulsson, pressansvarig vid Ikea.

Inte heller på Sats har man känt till annonserna:

– Vi tar naturligtvis avstånd från detta och har tagit bort annonsen per omgående. Det är den kortsiktiga lösningen och nästa steg är att få bättre koll och transparens på vilka sajter som våra annonser kan hamna på, säger Eva Lundström, marknadschef på Sats.

Hon fortsätter:

– Det är inte första gången man hör talas om det, men det är första gången vi råkar så här illa ut, och som annonsköpare är det inte ok.

Tar avstånd

Även på Silja Line tar man starkt avstånd från bloggen.

– Vi ska inte synas där. Det är bra att det uppdagats och vi har uppmanat vår mediebyrå spärra vår annons från sajten. Vi vill inte förknippas med de budskapen, säger Janis Pavuls, kommunikationschef på Tallink Silja Line.

Sedan Aftonbladet kontaktat företaget har deras annonser och hela annonsbannern där annonserna syns plockats bort från bloggen.