Åtalades för att han gick naken i sitt hem

Åklagaren: ”Det var inget fel på åtalet”

En man i 50-årsåldern åtalades för sexuellt ofredande – efter att ha gått naken i sin villa.

Anmälaren filmade mannen och gick till polisen.

Mannen gick naken i sin villa i Växjö och pratade i telefonen. Det uppmärksammades av en kvinna i 30-årsåldern som över häcken som delvis skymmer sikten såg honom. Hon tyckte det såg ut som att han onanerade, skriver Metro.

Vid två tillfällen tog kvinnan med sin make som filmade mannen i 50-årsåldern.

Krävde skadestånd

Kvinnan uppger att hon inte är säker på att mannen vetat om att hon befunnit sig på gatan men valde att polisanmäla honom för sexuellt ofredande.

Hon krävde skadestånd på 9 000 kronor, skriver Metro.

Mannen åtalades i tingsrätten och under förhandlingarna berättar kvinnan att hon ”blivit rädd och känt stort obehag”, skriver Metro.

I tingsrätten redogjordes för vad som syntes på filmerna som kvinnan och hennes make spelade in:

”På filmen från den 28 november framgår tydligt en naken mansperson som står i ett upplyst fönster. Mannen är naken och talar i telefon samtidigt som han blickar ut genom fönstret”.

Inte avsikt att blotta sig

Mannen säger att han ofta går naken i bostaden men att han inte har haft för avsikt att blotta sig för någon, skriver Metro.

I tingsrätten friades mannen eftersom sikten varit delvis skymd, kvinnan befunnit sig relativt långt borta och för att det varit svårt att slå fast att mannen onanerat.

Metro har sökt åklagaren som drev målet utan framgång. Hennes kollega kommenterar dock åtalet i tidningen:

– Det var inget fel på åtalet men det här är svårt både bevismässigt och när det gäller frågan om när man passerar gränsen för vad man får göra i sitt eget hem, säger kammaråklagare Thomas Hagman till Metro.

Vad får man göra i sitt hem?

Och frågan om vad man får göra i sitt eget hem dyker upp i Sveriges domstolar då och då.

En man i Västerbotten åtalades för sexuellt ofredande för att ha onanerat i sin dusch. Hemtjänstanställda polisanmälde mannen eftersom kvinnorna såg honom genom ett öppet fönster när de körde förbi, skriver Metro.

Han medger att han onanerat i duschen men säger att han aldrig haft för avsikt att visa upp det.

Kvinnorna ska ha sett mannen vid sju tillfällen. Något mannen hävdar är omöjligt eftersom han varit på jobbet vid flera av dessa tillfällen. Dock bodde han med vänner och sin bror.

Mannen friades i tingsrätten.

– Han har befunnit sig i sitt eget hem och kvinnorna har passerat förbi i bil under ett par sekunder, säger hans advokat Linda Sundlöf till Metro.

Kammaråklagare Peter Jonsson ansåg dock att det fanns ett mönster i mannens agerande men att det varit svårt att bevisa att han medvetet blottat sig.

”Bostaden som scen”

I ett annat fall har en man från Huskvarna dömts för att upprepade gånger ha onanerat så att grannarna kan se det. Något mannen gjorde på kvällstid med ljuset på.

Åklagaren anser att mannen har rätt att utöva sexuella aktiviteter i sin bostad. Men att det också ska vara möjligt att bli dömd för ofredande om ” den egna bostaden används som scen i det offentliga rummet”, skriver Metro.

Mannen har erkänt onanin men hävdar att han kanske glömt att dra för gardinerna.

Publisert: