Galna vädret gav blixtar och hagel

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Men SMHI utlovar bättre väder till veckan

1 av 3
John Andersson kunde fånga naturens krafter vid Malö nära Orust

Svensk sommar?
Vad sägs om blixtar, vindar och stora hagelskurar.

– Det har varit helt galet väder, säger Therese Pilblad vars altan täcktes av hagel.

Magnus och Therese Pilblads altan täcktes helt av hagelstormen och de hade snöbollskrig under söndagen.
Foto: Privat
Magnus och Therese Pilblads altan täcktes helt av hagelstormen och de hade snöbollskrig under söndagen.

Snöbollskrig mitt i juni var vad man bjöds på i Skövde när Therese och Magnus Pilblads altan blev vittäckt efter söndagens hagelstorm som svepte över södra Sverige.

– Det var stora snöhögar som vi kunde skopa upp och sedan hade vi krig. Jag har aldrig sett en sommardag med så mycket hagel. Helt otroligt, säger Therese till Aftonbladet.

Men åskvädret som följde med hagelstormen försvann lika snabbt som det kom och snart hade solen sett till altanen i Skövde var torr igen.

Mäktig blixt

Redan under lördagkvällen hade stormarna satt sina spår över södra Sverige och vid Malö nära Orust kunde John Andersson fånga naturens krafter i ett mäktigt skådespel.

Familjen grillade på altanen när himlen plötsligt tornade upp sig.

– Jag gick in i vardagsrummet och drog fram telefonen och började filma. Sen hörde jag det panga till och såg att blixten slog ner alldeles utanför. Hela vardagsrummet lös upp, säger han.

Blixten slog i Ellösefjorden utanför familjens sommarhus och hela huset dånade till av smällen.

– Det var rätt mäktigt, säger John.

Åskvädret har sedan dess dragit upp över landet och kraftigt försvagats, enligt SMHI. Nu kan vi istället se fram emot lite mer behagligt sommarväder.

– Det kommer vara ganska fortsatt ostadigt under söndagkvällen, men under natten drar skurarna bort och på måndagen blir det fint väder i stora delar av Sverige, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Svårt att spå midsommarväder

Vad som finns i de flestas vädertankar är ju stundande midsommarafton, men det är hugget som stucket.

– Sverige är inklämt mellan högtryck och varmt väder från Östeuropa och Ryssland och svalare väder över Atlanten. Vi är i gränszonen och just nu ser det ut som det kan bli lite både och.

Det innebär att östra delarna av landet kan begåvas med sol och värme medan skurar och åska kan drabba västkusten och västra delarna av Norrland, enligt Linnea Rehn.

– Det är en kamp. Om den varma luften drar in kan det bli 25 grader, men om det blir kyligt och regn kan det handla om temperaturer mellan 15 och 20 grader. Det är väldigt stora skillnader.

Publicerad: